Elvetia a hotarat sa refuze rezultatul unui referendum pentru ca s-a aflat faptul ca cetatenii nu au fost informati corect despre subiectul votului. Consultarea poporului va fi reluata.
Renumita fiind pentru numarul mare de referendumuri tinute de-a lungul timpului, Elvetia a luat decizia de a reorganiza un vot. Motivul care sta la baza deciziei este legat de faptul ca oamenii nu au fost informati corect si cuprinzator despre chestiunea transata la urne.
Acest referendum anulat de tara neutra in conflicte a avut loc in 2016. Prin acest vot s-a vrut a decide daca sotii si concubinii ar trebui sa plateasca aceleasi taxe catre stat si/sau autoritati locale. Cei care s-au prezentat la vot au respins propunerea cu 50,8% NU si 49,2% DA.
Curtea Suprema din Elvetia, insa, a declarat rezultatul votului ca fiind nul si a stabilit ca acesta va trebuie reluat. "Avand in vedere rezultatul la limita si seriozitatea iregularitatilor constatate, este posibil ca rezultatul final al votului sa fi fost altul", arata magistratii in decizia luata.
Cuplurile casatorite elvetiene platesc taxe pe venitul combinat obtinut impreuna. Asta inseamna ca in multe cazuri se ajunge la o plata mai mare catre bugetul de stat sau local, fata de cei care traiesc in concubinaj.
Important! Democratia directa din Elvetia le permite oricaror cetateni sa porneasca un referendum, atata timp cat aduna mai mult de 100.000 de semnaturi pentru propunerea lor.
Retinem si faptul ca, spre deosebire de Romania, rezultatul unei consultari a poporului este imediat transpus in legislatie si nu este considerat optional sau consultativ.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Nu e de mirare ca imediat s-a facut o conexiune cu Brexit. In Marea Britanie exista dovezi clare ca cei care au sustinut parasirea UE de catre Regat au incalcat legea electorala in vigoare si multe din promisiunile facute au fost false sau incorecte. Exista multi sustinatori care doresc un nou vot cu privire la Brexit, mai ales ca lira este deja egala cu euro ca valoare.
Nota! Un alt referendum din aceasta tara de care am amintit este legat de interzicerea pe viata a accesului pedofililor. In 2010, Elvetia hotarase sa ii expulzeze imediat, automat si fara discutii suplimentare pe cei care comiteau infractiuni aflandu-se in vizita in tara lor.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri