Varsta de pensionare a fost redusa cu doi ani pentru unii romani, in urma adoptarii unui proiect de lege in acest sens de Parlamentul Romaniei. Tot ce mai ramane de facut acum e ca presedintele Iohannis sa promulge proiectul prin decret si acesta se va oficializa prin publicarea in Monitorul Oficial.
Da, varsta de pensionare a fost din nou redusa cu doi ani, insa doar pentru unii romani. Parlamentul Romaniei a adoptat proiectul de lege initiat de Carmen Harau, senator PNL, cu 228 de voturi "pentru", 1 "contra" si 24 "abtineri". De notat ca propunerea legislativa se afla in discutiile alesilor inca din 2017!
Pe langa reducerea cu doi ani a varstei de pensionare, in textul legii s-au adaugat si activitatile specifice care au dus la poluare, respectiv la reducerea sperantei de viata a celor care traiesc in localitatile de mai jos.
Romanii care vor beneficia in curand de o varsta de pensionare redusa sunt cei care locuiesc in:
- Berbesti, Valcea;
- Abrud;
- Baia de Aries;
- Calarasi;
- Lupsa;
- Rosia Montana;
- Slobozia, Ialomita;
- Iacobeni, Suceava;
- Vatra Dornei, Suceava;
- Margina, Timis;
- Nadrag, Timis;
- Tomesti, Timis.
Legislativul, asadar, a modificat alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Acesta are urmatoarea forma:
- "(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, respectiv in localitatile Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele, precum si in localitatile Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Soimus, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara, localitatile Abrud, Baia de Aries, Lupsa, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba, localitatea Slobozia din judetul Ialomita, localitatile Iacobeni si Vatra Dornei din judetul Suceava, localitatile Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis, localitatile Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4)."
Romanii care locuiesc timp de minimum 30 de ani intr-una din localitatile mentionate mai sus sau pe o raza de maximum 8 km in jurul acestora vor putea sa se pensioneze mai repede.
De retinut, insa, este faptul ca odata cu reducerea varstei de pensionare nu se aplica penalizareaslb care, in mod normal, se aplica la pensionarea anticipata.
Nu uitati! Varsta standard de pensionare se refera la varsta minima pe care trebuie sa o aiba o persoana pentru a se retrage din activitate si sa primeasca pensie, in timp ce stagiul de cotizare se refera la perioada efectiva de lucru, in care persoana in cauza a contribuit la sistemul de asigurari de stat.
Finalmente, in Legea pensiilor au fost introduse si doua noi activitati pentru care se reduce varsta de pensionare: extractia si prepararea uraniului si cianurile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<