Ministerul Justitiei propune suplimentarea cu 25 a numarului de posturi de judecator prevazute in fondul de rezerva pentru a nu fi afectata calitatea actului de justitie si a nu ajunge in situatia epuizarii acestui fond.
MJ a pus, marti, pe site-ul institutiei, in dezbatere publica, proiectul Hotararii Guvernului privind suplimentarea numarului posturilor de judecator din fondul de rezerva.
In nota de fundamentare se precizeaza ca, potrivit Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, fondul de rezerva contine 50 de posturi de judecator si 50 de posturi de procuror, iar numarul acestor posturi se poate actualiza anual prin hotarare a Guvernului.
"La momentul actual, din totalul celor de 50 de posturi de judecator, au mai ramas din fondul de rezerva 12 posturi disponibile pentru a fi alocate instantelor judecatoresti.
Dispozitiile art.134 indice 1 alin.(1) din Legea 304/2004 reglementeaza in mod expres conditiile care se impun a fi indeplinite pentru ocuparea posturilor de judecator, vacante temporar. Una dintre conditiile prevazute in mod expres pentru ocuparea posturilor de judecator vacante temporar, consta in afectarea grava a bunei functionari a instantelor cauzata de numarul de posturi vacante temporar. In consecinta, avand in vedere faptul ca numarul mare de posturi vacante duce la supraincarcarea magistratilor din sistem, cresterea duratei proceselor si scaderea calitatii actului de justitie, propunem suplimentarea numarului de posturi de judecator prevazute in fondul de rezerva cu 25 de posturi de judecator", se arata in document.
Sursa citata mentioneaza faptul ca aceasta suplimentare este necesara si pentru a nu ajunge in situatia epuizarii acestui fond, care este destinat situatiilor de exceptie.
MJ subliniaza ca posturile suplimentate din fondul de rezerva nu sunt finantate si se folosesc numai in situatiile limitativ prevazute de Legea 304/2004 si, in consecinta nu implica influenta financiara.
De asemenea, se mai precizeaza ca este necesara avizarea proiectului de catre Consiliul Legislativ si de catre Consiliul Superior al Magistraturii. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<