Ministerul Justitiei propune suplimentarea cu 25 a numarului de posturi de judecator prevazute in fondul de rezerva pentru a nu fi afectata calitatea actului de justitie si a nu ajunge in situatia epuizarii acestui fond.
MJ a pus, marti, pe site-ul institutiei, in dezbatere publica, proiectul Hotararii Guvernului privind suplimentarea numarului posturilor de judecator din fondul de rezerva.
In nota de fundamentare se precizeaza ca, potrivit Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, fondul de rezerva contine 50 de posturi de judecator si 50 de posturi de procuror, iar numarul acestor posturi se poate actualiza anual prin hotarare a Guvernului.
"La momentul actual, din totalul celor de 50 de posturi de judecator, au mai ramas din fondul de rezerva 12 posturi disponibile pentru a fi alocate instantelor judecatoresti.
Dispozitiile art.134 indice 1 alin.(1) din Legea 304/2004 reglementeaza in mod expres conditiile care se impun a fi indeplinite pentru ocuparea posturilor de judecator, vacante temporar. Una dintre conditiile prevazute in mod expres pentru ocuparea posturilor de judecator vacante temporar, consta in afectarea grava a bunei functionari a instantelor cauzata de numarul de posturi vacante temporar. In consecinta, avand in vedere faptul ca numarul mare de posturi vacante duce la supraincarcarea magistratilor din sistem, cresterea duratei proceselor si scaderea calitatii actului de justitie, propunem suplimentarea numarului de posturi de judecator prevazute in fondul de rezerva cu 25 de posturi de judecator", se arata in document.
Sursa citata mentioneaza faptul ca aceasta suplimentare este necesara si pentru a nu ajunge in situatia epuizarii acestui fond, care este destinat situatiilor de exceptie.
MJ subliniaza ca posturile suplimentate din fondul de rezerva nu sunt finantate si se folosesc numai in situatiile limitativ prevazute de Legea 304/2004 si, in consecinta nu implica influenta financiara.
De asemenea, se mai precizeaza ca este necesara avizarea proiectului de catre Consiliul Legislativ si de catre Consiliul Superior al Magistraturii. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<