Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat referindu-se la noile coduri ca acestea pot ajuta la degrevarea instantelor, dar e nevoie si de incredere in mecanismele justitiei
'Cele patru coduri, doua in materie civila, doua in materie penala au niste mecanisme care contribuie la o solutionare mai rapida a cauzelor si la proceduri care degreveaza instantele de judecata. Avem alternative in mediere, avem alternative in arbitraj, avem solutii intr-un dialog intre profesiile juridice.
Mersul societatii romanesti este de multe ori atipic si sunt accidente de parcurs care incarca instantele de judecata cu un anumit tip de cauze care nu rezulta dintr-un mers firesc al societatii si sunt destule exemple in materie de litigii de munca, spre exemplu, in care instantele sunt incarcate de cauze cu repetitie, care pun un anumit tip de presiune pe organizarea instantelor, pe timpul de solutionare a cauzelor si, de ce nu, din pacate, pe calitatea solutiilor. Cand ai foarte multe cauze intr-o sedinta, evident riscul de a gresi este mai mare.
Pana la urma degrevarea se face construind increderea in mecanisme, fie ca vorbim de mecanismele alternative, fie ca vorbim de justitie', a declarat Cazanciuc, care a participat la Cluj la conferinta intitulata "Eficientizarea si degrevarea actualui de justitie".
El a mai spus ca desi noile coduri civile au dus la lucruri bune in ceea ce priveste activitatea instantelor, inca mai sunt multe de facut.
'Suntem in curs de finalizare a unei analize pe impactul codului de procedura civila si al codului civil asupra instantelor. Intentia a fost de a degreva, de a scurta termenele, de a face un instrument mai facil, atat pentru judecatori, cat si pentru avocati sau partile dintr-un dosar.
Sunt lucruri bune care se intampla, si sunt evidente, mai sunt inca lucruri de facut care tin de organizare, mai sunt cateva lucruri de clarificat la nivel de norma pentru a face cu adevarat eficient acest instrument. Suntem in curs de a pune la punct un document ce va circula la nivel de instante pentru a vedea daca este nevoie de o interventie normativa de clarificare a unor lucruri. Mai este nevoie de investitii la nivel de instante pentru a face o infrastructura de instanta adaptata la noile prevederi, e in continuare nevoie de pregatire profesionala pentru a intelege noile institutii si pentru a nu avea in continuare practica neunitara', a mai mentionat Robert Cazanciuc.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<