Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, ca acceptarea de catre Parlament a amendamentului la Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala prin care judecatorul de camera preliminara primeste dreptul de a verifica, odata cu legalitatea urmaririi penale si a rechizitoriului, si temeinicia deciziei procurorului de a trimite in judecata ar putea avea drept consecinta si accelerarea procesului de desfiintare a instantelor mici.
Acceptarea acestui amendament va presupune desfiintarea unui numar considerabil de instante mici, cu un numar redus de magistrati, pentru ca acest amendament creeaza si o problema legata de incompatibilitatea judecatorului de camera preliminara de a participa la judecata pe fond a cauzei, incompatibilitate care decurge din extinderea atributiilor acestuia la verificarea temeiniciei trimiterii in judecata", a afirmat Cazanciuc.
El a subliniat ca acest lucru inseamna ca vor exista numeroase incidente procedurale privind compunerea completelor de judecata si repartizarea aleatorie a dosarelor, principala consecinta fiind desfiintarea mai multor instante mici si transferarea magistratilor la instante mai mari.
"Va fi obligatoriu sa facem acest pas pentru a putea sa aplicam, eventual, aceasta prevedere. Sper totusi ca Parlamentul va adopta forma propusa de Guvern si astfel vom evita sa punem o presiune suplimentara pe procesul de desfiintare a instantelor, reusind in acelasi timp sa aplicam noile Coduri in termenul asumat inclusiv fata de partenerii europeni", a precizat ministrul Justitiei.
Sursa Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<