In sedinta din data de 18 octombrie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit Punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios referitor la propunerile de modificare a Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
In esenta, propunerile de modificare se refera la reevaluarea cuantumului taxelor judiciare de timbru, cuantum care, in prezent, se situeaza inca la nivelurile stabilite pentru anul 2007, instituirea obligatiei platii unei cautiuni atunci cand se solicita suspendarea executarii unui act administrativ – de genul actelor care sanctioneaza contraventiile si amenzile de orice fel – , instituirea unei taxe judiciare de timbru pentru introducerea unei plangeri contraventionale, precum si obligatia platii unor cheltuieli de judecata in favoarea statului pentru petentii care primesc o solutie de respingere a acestor plangeri (care, statistic, sunt cele mai numeroase) ori care isi retrag plangerea. Totodata, a fost reanalizata o mai veche propunere a CSM referitoare la oportunitatea instituirii unor cheltuieli de procedura datorate statului nu doar in materie contraventionala, ci, in general, in cauzele civile.
De asemenea, prin aceasta propunere se are in vedere ca aceste taxe judiciare sa revina titularului de drept, adica in administrarea puterii judecatoresti, asigurand astfel o finantare adecvata a sistemului de justitie. In acelasi timp, pana la materializarea acestor propuneri, o parte a cuantumului taxei judiciare de timbru se propune a fi trecuta in bugetul ordonatorilor de credite – instantele de judecata. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat va fi necesara finantarea implementarii codurilor de proceduri civila si penala si a Codului penal.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Ministerului Justitiei in legatura cu aceste propuneri, in vederea elaborarii/declansarii unei initiative legislative in materie, avand ca scop actualizarea si racordarea normelor la realitatile si necesitatile actului de justitie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<