In sedinta din data de 18 octombrie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit Punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios referitor la propunerile de modificare a Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
In esenta, propunerile de modificare se refera la reevaluarea cuantumului taxelor judiciare de timbru, cuantum care, in prezent, se situeaza inca la nivelurile stabilite pentru anul 2007, instituirea obligatiei platii unei cautiuni atunci cand se solicita suspendarea executarii unui act administrativ – de genul actelor care sanctioneaza contraventiile si amenzile de orice fel – , instituirea unei taxe judiciare de timbru pentru introducerea unei plangeri contraventionale, precum si obligatia platii unor cheltuieli de judecata in favoarea statului pentru petentii care primesc o solutie de respingere a acestor plangeri (care, statistic, sunt cele mai numeroase) ori care isi retrag plangerea. Totodata, a fost reanalizata o mai veche propunere a CSM referitoare la oportunitatea instituirii unor cheltuieli de procedura datorate statului nu doar in materie contraventionala, ci, in general, in cauzele civile.
De asemenea, prin aceasta propunere se are in vedere ca aceste taxe judiciare sa revina titularului de drept, adica in administrarea puterii judecatoresti, asigurand astfel o finantare adecvata a sistemului de justitie. In acelasi timp, pana la materializarea acestor propuneri, o parte a cuantumului taxei judiciare de timbru se propune a fi trecuta in bugetul ordonatorilor de credite – instantele de judecata. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat va fi necesara finantarea implementarii codurilor de proceduri civila si penala si a Codului penal.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Ministerului Justitiei in legatura cu aceste propuneri, in vederea elaborarii/declansarii unei initiative legislative in materie, avand ca scop actualizarea si racordarea normelor la realitatile si necesitatile actului de justitie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<