Conflictele de munca, atat cele individuale, cat si cele colective, trebuie sa fie solutionate in prima instanta de catre tribunale, prevede un proiect de lege depus in dezbatere in Camera Deputatilor, for decizional.
Propunerea legislativa "corecteaza" o situatie aparuta dupa intrarea in vigoare a Legii nr.367/2022 a dialogului social "in care nu se mai regaseste prevederea din Legea anterioara nr. 62/2011 pe care o abroga, si care stabilea tribunalele drept instante competente material pentru solutionarea conflictelor individuale de munca".
"Datorita nereglementarii competentei materiale a instantei care poate solutiona conflictele de munca prin aceasta lege speciala a dialogului social, pentru determinarea competentei se vor aplica normele generale ale Codului de procedura civila care prevad o competenta materiala generala a Judecatoriei pentru litigiile evaluabile in bani in valoare de pana la 200.000 Lei, inclusiv. Or, trebuie avut in vedere ca sectii specializate in conflicte de munca se regasesc numai in cadrul tribunalelor", sustin initiatorii proiectului de lege.
Afla mai multe despre Procedura concilierii conflictelor de munca din ghidul practic Managementul conflictelor ...click AICI pentru Formularul de comanda<<
In plus, sustin initiatorii propunerii legislative, "o materie specializata si de importanta esentiala pentru viata sociala si economica a milioane de angajati, asa cum este dreptul muncii, nu poate fi solutionata de catre Judecatorii, instante nespecializate si cu un grad mare de incarcare ca numar de dosare, situatie care nu le-ar permite nici macar judecarea cu celeritate a acestor litigii, asa cum prevede in mod expres Codul muncii".
Prin urmare, se propune completarea de urgenta a prevederilor Legii nr. 367/2022 prin stabilirea ca instanta competenta material pentru solutionarea conflictelor de munca, atat individuale, cat si colective, a tribunalului.