Va supun atentiei urmatoarea situatie:
- incetare CIM cu art. 31 alin 3 din Codul muncii
(salariatul a inregistrat la angajator o notificare de incetare a contractului, in timpul peroadei de proba);
- avand in vedere prevederea art. 268 alin 1 din Codul muncii;
- avand in vedere art. 211 din Legea dialogului social.
Avand in vedere intocmirea deciziei de inceare a contractului care reprezinta un act unilateral din partea angajatorului, va rog sa-mi transmiteti daca se impune ca pe decizia de incetare angajatorului pe care salaraitul urmeaza sa semneaze de luare la cunostinta, se fie mentionat ca, impotriva dispozitii de incetare a contractului de munca salariatul se poate adresa cu contestatie la Tribunalul de unde apartine cu domiciliul in termen de 45 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta.
Raspuns:
Potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Asadar, alte conditii de forma nu sunt prevazute in privinta incetarii CIM pe durata perioadei de proba.
Observam ca legea nu instituie obligatia mentionarii in cuprinsul notificarii a termenului de contestare si a instantei competente sa judece o astfel de contestatie asa cum aceasta mentiune este ceruta a fi cuprinsa in cazul deciziei de concediere.
Avand in vedere ca incetarea CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat, se face la initiativa uneia dintre partile raportului juridic, apreciem ca se poate insera in notificare clauza privind termenul de contestare si instanta competenta sa judece contestatia formulata de partea impotriva careia s-a emis notificarea.
Nefiind insa prevazuta o astfel de obligatie sanctionata ca in cazul concedierii cu nulitatea absoluta, omisiunea inserarii in cuprinsul deciziilor a termenului de contestare nu poate atrage nulitatea acestora.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<