Va supun atentiei urmatoarea situatie:
- incetare CIM cu art. 31 alin 3 din Codul muncii
(salariatul a inregistrat la angajator o notificare de incetare a contractului, in timpul peroadei de proba);
- avand in vedere prevederea art. 268 alin 1 din Codul muncii;
- avand in vedere art. 211 din Legea dialogului social.
Avand in vedere intocmirea deciziei de inceare a contractului care reprezinta un act unilateral din partea angajatorului, va rog sa-mi transmiteti daca se impune ca pe decizia de incetare angajatorului pe care salaraitul urmeaza sa semneaze de luare la cunostinta, se fie mentionat ca, impotriva dispozitii de incetare a contractului de munca salariatul se poate adresa cu contestatie la Tribunalul de unde apartine cu domiciliul in termen de 45 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta.
Raspuns:
Potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Asadar, alte conditii de forma nu sunt prevazute in privinta incetarii CIM pe durata perioadei de proba.
Observam ca legea nu instituie obligatia mentionarii in cuprinsul notificarii a termenului de contestare si a instantei competente sa judece o astfel de contestatie asa cum aceasta mentiune este ceruta a fi cuprinsa in cazul deciziei de concediere.
Avand in vedere ca incetarea CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat, se face la initiativa uneia dintre partile raportului juridic, apreciem ca se poate insera in notificare clauza privind termenul de contestare si instanta competenta sa judece contestatia formulata de partea impotriva careia s-a emis notificarea.
Nefiind insa prevazuta o astfel de obligatie sanctionata ca in cazul concedierii cu nulitatea absoluta, omisiunea inserarii in cuprinsul deciziilor a termenului de contestare nu poate atrage nulitatea acestora.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<