Mostenitorii unui lucrator decedat pot obtine indemnizatia financiara pentru concediul neefectuat de catre cel raposat.
Sotii raposati ai doamnelor Maria Elisabeth Bauer si Martina Broßonn erau angajati de orasul Wuppertal (Germania) si, respectiv, de domnul Volker Willmeroth. Intrucat defunctii nu au efectuat, inainte de deces, toate zilele de concediu anual platit, doamnele Bauer si Broßonn au solicitat, in calitate de unice succesoare in drepturi, fostilor angajatori ai sotilor lor o indemnizatie financiara pentru aceste zile. Dat fiind ca orasul Wuppertal si domnul Willmeroth au refuzat plata acestei indemnizatii, doamnele Bauer si Broßonn s-au adresat instantelor de dreptul muncii germane.
Bundesarbeitsgericht (Curtea Federala pentru Litigii de Munca, Germania), sesizata cu aceste litigii, a solicitat Curtii de Justitie sa interpreteze, in acest context, dreptul Uniunii potrivit caruia orice lucrator beneficiaza de un concediu anual platit de cel putin patru saptamani, acest drept neputand fi inlocuit printr-o indemnizatie financiara decat in cazul incetarii raportului de munca.
Bundesarbeitsgericht aminteste ca CJUE a hotarat deja, in 2014, ca decesul unui lucrator nu determina stingerea dreptului acestuia la concediu anual platit.
Cu toate acestea, Bundesarbeitsgericht ridica problema daca situatia este aceeasi in cazul in care dreptul national, precum dreptul german, exclude ca o astfel de indemnizatie financiara sa poata face parte din masa succesorala. In plus, aceasta instanta apreciaza ca finalitatile dreptului la concediu anual platit, si anume a permite lucratorului sa se odihneasca si sa dispuna de o perioada de destindere si de recreere, nu ii mai par posibil de atins odata cu decesul persoanei interesate.
Prin hotararea pronuntata luni, Curtea confirma ca, potrivit dreptului Uniunii, decesul unui lucrator nu determina stingerea dreptului sau la concediu anual platit. In plus, aceasta precizeaza ca mostenitorii unui lucrator decedat pot solicita o indemnizatie financiara pentru concediul anual platit neefectuat de acesta.
In ipoteza in care dreptul national exclude o asemenea posibilitate si se dovedeste asadar a fi incompatibil cu dreptul Uniunii, mostenitorii pot invoca in mod direct dreptul Uniunii, atat fata de un angajator public, cat si fata de un angajator privat.
Curtea admite ca decesul lucratorului determina, in mod inevitabil, privarea acestuia de beneficiul timpului de repaus si de destindere asociat dreptului la concediu anual platit la care era indreptatit. Cu toate acestea, latura temporala nu constituie decat unul dintre cele doua aspecte ale dreptului la concediu anual platit, care constituie un principiu esential al dreptului social al Uniunii si este in mod expres consacrat ca drept fundamental in Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Acest drept fundamental cuprinde deopotriva un drept la obtinerea unei plati in timpul acestui concediu, precum si, ca drept consubstantial acestui drept la concediu anual „platit”, dreptul la o indemnizatie financiara pentru concedii anuale neefectuate la incetarea raportului de munca. Acest aspect financiar este de natura strict patrimoniala si, ca atare, este destinat sa intre in patrimoniul persoanei interesate, astfel incat decesul acesteia din urma nu poate priva in mod retroactiv patrimoniul respectiv si, in consecinta, persoanele carora acesta este menit sa le fie transmis pe cale succesorala de beneficiul efectiv al acestei componente patrimoniale a dreptului la concediu anual platit.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
In cazul imposibilitatii de a interpreta o reglementare nationala (precum reglementarea germana in cauza) astfel incat sa se asigure conformitatea acesteia cu dreptul Uniunii, instanta nationala sesizata cu un litigiu intre succesorul in drepturi al unui lucrator decedat si fostul angajator al acestui lucrator trebuie sa lase neaplicata reglementarea nationala mentionata si sa asigure ca respectivului succesor in drepturi i se acorda beneficiul unei indemnizatii financiare, in sarcina acestui angajator, pentru concediul anual platit dobandit in temeiul dreptului Uniunii si neefectuat de respectivul lucrator inainte de deces.
Aceasta obligatie se impune instantei nationale indiferent daca litigiul opune un astfel de succesor in drepturi unui angajator avand calitatea de autoritate publica (precum orasul Wuppertal) sau unui angajator avand calitatea de particular (precum domnul Willmeroth).
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE