Problematica salariatilor care au incheiate mai multe contracte individuale de munca, fie cu acelasi angajator, fie cu angajatori diferiti, s-a discutat indelung in presa de specialitate.
Atat pentru angajat, cat si pentru angajator, este esential sa cunoasca prevederile legale si eventualele limitari impuse de lege in aceasta situatie.
Prin urmare, Art. 35 din Codul muncii stabileste ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Nicun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.
La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Astfel, Codul muncii reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator in baza mai multor contracte individuale de munca. In temeiul contractului individual de munca, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat, respectiv munca corespunzatoare functiei/ocupatiei prevazute in respectivul CIM si ale carei atributii sunt stabilite in fisa postului. De aceea, consideram ca un cumul de functii la acelasi angajator se poate realiza numai pentru functii diferite nu si pentru aceeasi functie.
Astfel, salariatul poate cumula mai multe functii in baza a mai multor contracte individuale de munca incheiate pentru fiecare functie cu fisa postului aferenta fiecarui post. Salariatul care cumuleaza mai multe contracte are obligatia sa declare la care contract detine functia de baza.
Important! In cazul cumulului de functii, tichetele de masa se acorda numai la functia de baza.
In ceea ce priveste concediul de odihna, conform art. 106 din Codul muncii:
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Astfel, si la contractul cu timp partial salariatul are dreptul la concediu de odihna astfel cum s-a prevazut in contract.
Explicatii oferite in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.