Senatul a adoptat, marti, legea privind interzicerea produselor etnobotanice, initiat de Guvern, care instituie conditii dure pentru autorizarea magazinelor si permite autoritatilor sa confiste marfa si sa suspende provizoriu activitatea neautorizata a unor comercianti.
Proiectul a obtinut 102 voturi "favorabile" si o abtinere. Senatul a fost prima Camera sesizata. Potrivit proiectului Guvernului, comercializarea fara autorizatie va fi sanctionata cu inchisoare de la doi la opt ani si interzicerea unor drepturi.
Durata pedepsei cu inchisoarea va fi insa intre 10 si 20 ani daca in urma consumului de etnobotanice sunt inregistrate decese.
Conform proiectului de lege initiat de Guvern, pana la obtinerea unei noi autorizatii de catre comerciantii de produse etnobotanice, activitatea acestora va fi interzisa. Autorizatia nu va fi eliberata decat daca, in urma analizei de laborator, se constata ca produsul nu face parte din categoria etnobotanicelor.
Autoritatile vor avea insa dreptul sa initieze oricand actiuni de control si sa retraga marfa de pe piata in cazul in care considera ca acesta prezinta riscuri. In actiunile de control vor fi implicati si inspectorii Directiei de Criminalitate Organizata si Terorism.
La randul sau, Ministerul Comunicatiilor va initia demersuri de blocare a site-urilor care promoveaza publicitate pe internet pentru astfel de produse.
Proiectul privind interzicerea produseloe etnobotanice, care prevede aceste masuri, a fost prezentat de MEDIAFAX in primavara acestui an.
In luna martie, agentia MEDIAFAX a prezentat un proiect de act normativ care indica intentia Guvernului de a interzice vanzarea si detinerea substantelor etnobotanice, a confisca marfa pentru un interval de pana la 18 luni cu suspendarea activitatii comerciantului pana la analiza de laborator si a decide amenzi ce ajung la 100.000 lei si inchisoare de 2-8 ani pentru vanzarea acestor produse.
Anul trecut, Guvernul a stabilit o lista de substante interzise la comercializare, pentru a combate produsele etnobotanice.
Conform datelor prezentate in document, in 2009 au fost inregistrate, la nivelul intregii tari, 1.195 cazuri de persoane care au solicitat asistenta spitaliceasca, printre care multi minori, iar in 2010 au fost consemnate 2.760 cazuri. Pana in prezent, niciunul dintre magazinele care comercializeaza produse psihoactive nu a solicitat autorizatie de la Ministerul Sanatatii.