Guvernul a transmis Parlamentului, de aceasta data sub forma unui proiect de lege, noul Cod al insolventei, care nu mai prevede ca procedura va fi aplicata si dosarelor de insolventa deja deschise si care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolventa in audio-vizual.
Principalele aspecte semnalate ca problematice de catre mediul de afaceri au ramas valabile in noua varianta a Codului insolventei propusa de guvern. Astfel, companiile intrate in insolventa vor avea la dispozitie un an pentru reorganizare, iar planul de reorganizare va trebui aprobat de minimum 50% dintre creditori.
Perioada de un an propusa de autoritati pentru reorganizare este considerata prea scurta de specialistii insolventei si de mediul de afaceri, unele voci sustinand chiar eliminarea completa a perioadei fixe stabilite pentru reorganizare.
„Daca debitorul reuseste sa convinga ca va produce mai multi bani pentru creditori decat daca ar vinde toate activele, atunci se merge pe reorganizare“, a declarat pentru ZF Ioan Dumitrascu, partener al casei de avocatura PeliFilip, adaugand ca „realitatea ultimilor ani este ca societatile apuca sa se reorganizeze in anii doi si trei, nu in primul an de reorganizare, pentru ca deja are probleme economice.“
In plus, legat de majorarea de la 30% la 50% a procentului de creditori care aproba planul de reorganizare a unei societati aflate in insolventa, specialistii sunt de parere ca acesta este un procent prea mare in situatiile in care la masa credala se afla zeci sau poate chiar sute de creditori.Proiectul de lege a fost inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, dupa ce, in luna octombrie, Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a guvernului privind insolventa si a constatat totodata ca intreg actul normativ este neconstitutional.
Sursa
ZF
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<