Guvernul a transmis Parlamentului, de aceasta data sub forma unui proiect de lege, noul Cod al insolventei, care nu mai prevede ca procedura va fi aplicata si dosarelor de insolventa deja deschise si care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolventa in audio-vizual.
Principalele aspecte semnalate ca problematice de catre mediul de afaceri au ramas valabile in noua varianta a Codului insolventei propusa de guvern. Astfel, companiile intrate in insolventa vor avea la dispozitie un an pentru reorganizare, iar planul de reorganizare va trebui aprobat de minimum 50% dintre creditori.
Perioada de un an propusa de autoritati pentru reorganizare este considerata prea scurta de specialistii insolventei si de mediul de afaceri, unele voci sustinand chiar eliminarea completa a perioadei fixe stabilite pentru reorganizare.
„Daca debitorul reuseste sa convinga ca va produce mai multi bani pentru creditori decat daca ar vinde toate activele, atunci se merge pe reorganizare“, a declarat pentru ZF Ioan Dumitrascu, partener al casei de avocatura PeliFilip, adaugand ca „realitatea ultimilor ani este ca societatile apuca sa se reorganizeze in anii doi si trei, nu in primul an de reorganizare, pentru ca deja are probleme economice.“
In plus, legat de majorarea de la 30% la 50% a procentului de creditori care aproba planul de reorganizare a unei societati aflate in insolventa, specialistii sunt de parere ca acesta este un procent prea mare in situatiile in care la masa credala se afla zeci sau poate chiar sute de creditori.Proiectul de lege a fost inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, dupa ce, in luna octombrie, Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a guvernului privind insolventa si a constatat totodata ca intreg actul normativ este neconstitutional.
Sursa
ZF
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am dori sa ne precizati carei categorii de varsta a copiilor angajatilor pot fi acordate sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, mai precis daca le...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata de cetatenie ucraineana pentru care am dori sa stim daca se aplica aceleasi reguli cu privire la concediul de crestere copil? Ne-a anuntat ca isi doreste, insa nu stim care ar fi procedura, daca ar fi una diferita. Ca si documente de identificare are pasaport si un permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare, atat. Este angajata cu contract pe perioada determinata, pe care il prelungim din 6 in 6 luni fiindca asa e stabilit legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie urgent de un raspuns la urmatoarea speta. Avem un angajat cu norma partiala de 25 ore pe saptamana. Va rugam sa ne comunicati daca repartizarea timpului de lucru INEGAL se poate aplica si In cazul CIM cunorma partiale sau numai in cazul CIM cu norma intreaga. De asemenea va rog sa ne spuneti daca in cuprinsul actului aditional/cim este obligatoriu mentionarea intervalului zilnic intervalul de ore in care se va lucra zilnic reprezentat de cele 25 ore pe saptamana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<