In aplicarea dispozitiilor art. 120 alin.(4) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar a republicat a, cu modific arile si complet arile ulterioare, a fost elaborat proiectul noii Strategii de informatizare pentru perioada 2013 – 2017.
Acest document isi propune implementarea proiectelor derulate la nivelul Uniunii Europene, prin programele e-justice si e-law precum si oferirea utilizatorilor interni a suportului necesar prin promovarea de noi modalit ati de lucru mai eficiente si furnizarea unui num ar mai mare de date si servicii on-line pentru cet ateni.
Fiecare proiect prev azut in Strategia de informatizare pentru perioada 2013 – 2017 isi propune imbun at atirea calit atii actului de justitiei prin punerea la dispozitie a unor instrumente electronice performante ce au rolul de a facilita accesul la anumite informatii publice sau de a celeriza procedurile judiciare.
In ceea ce priveste intrarea in vigoare a noilor coduri (Legea nr. 286/2009 privind aprobarea Codului Penal, Legea nr. 287/2009 privind aprobarea Codului Civil, Legea nr. 134/2010 privind aprobarea Codului de Procedur a Civil a si Legea nr. 135/2010 privind aprobarea Codului de Procedur a penal a), Strategia de informatizare pentru perioada 2013 – 2017 urm areste implementarea dispozitiilor noilor coduri in programele ECRIS prin modificarea si completarea aplicatiilor software. De asemenea, vor fi luate m asuri pentru refacerea/ modificarea si completarea statisticii judiciare atat pentru instante cat si pentru parchete, conform noilor modific ari legislative.
In scopul acceler arii judec atilor si elimin arii urgente a unor vulnerabilit ati institutionale aferente sistemului judiciar, prin Strategia de informatizare pentru perioada 2013 – 2017 se doreste implementarea urm atoarelor proiecte:
- Dezvoltarea procedurilor electronice aferente procesului de judecat a in materie civil a si comercial a; implementarea procedurilor de depunere a cererii de chemare in judecat a in form a electronic a, citare electronic a si comunicarea actelor de procedur a si a hot ararii in form a electronic a.
- Celerizarea si fluidizarea procedurilor aferente sedintelor de judecat a prin implementarea sistemelor de afisare la usa s alii de judecat a a cauzelor in curs de audiere si a ordinii dosarelor aflate pe rol in cadrul sedintei.
- Degrevarea arhivelor instantelor prin dezvoltarea portalului instantelor de judecat a si publicarea automat a de date si informatii suplimentare extrase din sistemele ECRIS.
- Implementarea sistemului de gestionare in form a electronic a a procedurilor privind infiintarea persoanelor juridice f ar a scop patrimonial.
- Imbun at atirea procedurii de executare silit a prin dezvoltarea site-ului pentru publicitatea prealabil a execut arii silite a imobilelor.
- Celerizarea redact arii hot ararilor judec atoresti prin implementarea sistemelor de scriere automat a dup a dictare.
- Celerizarea procedurilor judiciare ce necesit a organizarea comisiilor rogatorii prin dezvoltarea sistemului de videoconferint a pentru instante.
- Celerizarea procedurilor judiciare prin crearea dosarelor electronice si facilitarea accesului la acestea.
- Organizarea de cursuri de instruire si dezvoltarea de aplicatii software e-learning pentru a permite utilizarea noilor sisteme ECRIS si a celorlalte aplicatii realizate in vederea celeriz arii procedurilor judiciare.
In scopul unei mai bune cunoasteri a legislatiei nationale atat de c atre publicul larg, cat si de alte entit ati (specialisti in drept, societ ati comerciale, institutii publice, universit ati etc.) prin punerea la dispozitie gratuit a actelor normative romanesti, in prezenta Strategie a fost inclus si proiectul N-lex.
Ministerul Justitiei si Departamentul pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului si-au asumat rolului de implementare a proiectului N-Lex. Astfel a fost incheiat Memorandumul privind realizarea unei baze de date legislative electronice cu acces gratuit si conectarea acesteia la sistemul N-Lex, aprobat in sedinta Guvernului din data de 29.07.2009, acest proiect fiind inclus si in prezenta Strategie.
Prin acelasi Memorandum s-a agreat ca o alt a serie de proiecte IT din sfera justitiei derulate la nivelul Comisiei Europene in cadrul grupului de lucru e-justice s a fie implementate de Ministerul Justitiei.
In vederea cre arii premiselor pentru unificarea practicii judiciare, in cadrul Strategiei de informatizare pentru perioada 2013 – 2017 este promovat proiectul ce vizeaz a dezvoltarea unui site integrat de jurisprudent a. Acesta urmeaz a a fi realizat prin unificarea bazelor de date ale site-urilor de jurisprudent a dezvoltate de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si Tribunalul Vrancea si totodat a ad augarea unor noi functionalit ati cum ar fi un motor de c autare dup a criterii relevante.
Publicarea pe internet a hot ararilor judec atoresti constituie o obligatie asumat a de Romania fat a de Comisia European a.
Un alt proiect prev azut in Strategia de informatizare pentru perioada 2013 – 2017 vizeaz a implementarea in sistemele informatice a m asurilor legislative ce vor fi luate pentru modernizarea statutului unor profesii juridice conexe sistemului justitiei. Astfel vor fi modificate si dezvoltate aplicatiile privind gestionarea bazelor de date aferente expertilor tehnici judiciari, notarilor, executorilor judec atoresti, traduc atorilor si interpretilor si interconectarea acestora cu site-ul Ministerului Justitie.
In scopul imbun at atirii serviciilor publice furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului si Administratia National a a Penitenciarelor, Strategia vizeaz a de asemenea implementarea unor proiecte ce urmeaz a a fi derulate de c atre aceste institutii aflate subordinea Ministerului Justitiei.
Acestea sunt:
- dezvoltarea sistemului electronic tip infochiosc, de informare pentru persoanele private de libertate, proiect gestionat de Administratia National a a Penitenciarelor,
- dezvoltarea sistemul de arhivare electronic a a dosarelor comerciantilor,
- dezvoltarea sistemului informatic integrat de tip ERP (Enterprise Resource Planning) si Sistem informatic de suport decizional – EIS (Executive Information System) pentru Oficiul National al Registrului Comertului,
- consolidarea functional a a Autorit atii Nationale pentru Cet atenie prin dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestionarea procedurilor aferente cet ateniei romane.
In vederea celeriz arii procedurilor judiciare si implement arii celorlalte proiecte, Strategia de informatizare pentru perioada 2013 – 2017 prevede dezvoltarea retelelor instantelor pentru a permite utilizarea noilor sisteme ECRIS si a celorlalte aplicatii realizate sau imbun at atite prin proiectele prev azute in Strategie.
Totodat a, prin noua Strategie se urm areste modernizarea si completarea infrastructurii hardware utilizat a de institutiile sistemului judiciar pentru a permite utilizarea noilor sisteme ECRIS si a celorlalte aplicatii software.
In scopul securiz arii datelor utilizate in cadrul procedurilor judiciare, un alt obiectiv stabilit in cadrul Strategiei este identificarea, dotarea si punerea in functiune a unui centru de disaster recovery pentru bazele de date existente in cadrul sistemului judiciar.
Prin Hotararea Guvernului nr. 543/2005 privind aprobarea Strategiei de informatizare a sistemului judiciar pe perioada 2005 - 2009 si organizarea si functionarea Comisiei de monitorizare si implementare a Strategiei, a fost infiintat a Comisia de monitorizare si implementare a Strategie de informatizare a sistemului judiciar pentru perioada 2005-2009. Prin Hot ararea Guvernului nr. 1213/2005 privind realizarea de c atre institutiile din sistemul judiciar, in colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, a retelei securizate de comunicatii de arie extins a, Comisiei i-au fost stabilite inclusiv atributii de a aproba normele tehnice de utilizare a retelei de comunicatii WAN a sistemului judiciar realizat a de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, de a stabili cerintele de gestionare a retelei si de a aproba clauzele protocolului ce stabileste decontarea cheltuielilor intre institutiile din sistemul judiciar si Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Intrucat serviciile de comunicatii WAN au caracter de continuitate, fiind asigurate in mod permanent, pentru a permite sistemului informatic judiciar s a functioneze, Comisia de monitorizare si implementare a Strategiei de informatizare a sistemului judiciar a devenit implicit o comisie permanent a. Comisia s-a dovedit a fi un instrument util in coordonarea procesului de informatizare a autorit atii judec atoresti, a parchetelor si a celorlalte institutii din sistemul judiciar, asa cum s-a ar atat in Memorandumul privind realizarea unei baze legislative electronice cu acces gratuit si conectarea acesteia la sistemul N-Lex, act aprobat de c atre Guvern. Din cadrul acestei Comisii fac parte reprezentanti ai autorit atii judec atoresti, ai parchetelor, precum si a celorlalte institutii din sistemul judiciar.