La data de 29 mai 2013, ministrul Justitiei, Robert CAZANCIUC, a primit vizita unei delegatii a Comisiei Europene, in cadrul misiunii de evaluare pe care aceasta institutie o efectueaza in Romania in perioada 29-31 mai 2013.
La reuniune au participat reprezentanti ai MJ, la nivel de conducere (secretari de stat, secretar general, consilieri ai ministrului), precum si echipa tehnica a Ministerului care gestioneaza domeniile vizate de Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Pe parcursul misiunii, expertii Comisiei Europene vor purta discutii pe marginea progreselor inregistrate de Romania in procesul de dezvoltare a sistemului judiciar si de lupta impotriva coruptiei, pe baza conditionalitatilor specifice Mecanismului de cooperare si verificare.
In cadrul intrevederii au fost abordate aspecte referitoare la independenta justitiei, reorganizarea sistemului judiciar (implicatii asupra cadrului normativ, resurse umane si financiare alocate, echilibrarea volumului de activitate), implementarea noilor Coduri, procesul de modificare a Constitutiei, stadiul implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie, utilizarea fondurilor UE in sustinerea procesului de dezvoltare a justitiei din Romania.
Ministrul Justitiei si-a manifestat increderea ca masurile intreprinse de minister in ultimele luni, precum si urmarirea prioritatilor deja stabilite la nivelul institutiei vor contribui la un raport pozitiv al Comisiei Europene, ce va fi dat publicitatii la sfarsitul anului 2013. Esential pentru reusita procesului de modernizare a sistemului judiciar si continuarea in mod eficient a luptei impotriva coruptiei este dialogul, atat intre institutiile nationale cu atributii in materie, cat si intre acestea din urma si partenerii externi, indeosebi Comisia Europeana:
„Printr-un dialog de substanta, constant, onest putem elabora proiecte fundamentale pentru domeniul justitiei, astfel incat toti actorii implicati in modernizarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei sa simta ca se situeaza de aceeasi parte a baricadei si urmaresc obiective comune. Identificarea celor mai bune cai de modernizare, precum si dorinta de a impinge lucrurile inainte, vor contribui la consolidarea increderii reciproce. Cred ca prin realizari punctuale putem arata dorinta si angajamentul nostru de a construi. Pana la urma, increderea in justitie este un bun comun, al carui principal beneficiar este cetateanul”, a precizat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.
Pe parcursul misiunii, expertii Comisiei Europene vor avea intrevederi cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv Inspectia Judiciara), ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationala de Integritate, Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, institutiei Avocatului Poporului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<