La data de 29 mai 2013, ministrul Justitiei, Robert CAZANCIUC, a primit vizita unei delegatii a Comisiei Europene, in cadrul misiunii de evaluare pe care aceasta institutie o efectueaza in Romania in perioada 29-31 mai 2013.
La reuniune au participat reprezentanti ai MJ, la nivel de conducere (secretari de stat, secretar general, consilieri ai ministrului), precum si echipa tehnica a Ministerului care gestioneaza domeniile vizate de Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Pe parcursul misiunii, expertii Comisiei Europene vor purta discutii pe marginea progreselor inregistrate de Romania in procesul de dezvoltare a sistemului judiciar si de lupta impotriva coruptiei, pe baza conditionalitatilor specifice Mecanismului de cooperare si verificare.
In cadrul intrevederii au fost abordate aspecte referitoare la independenta justitiei, reorganizarea sistemului judiciar (implicatii asupra cadrului normativ, resurse umane si financiare alocate, echilibrarea volumului de activitate), implementarea noilor Coduri, procesul de modificare a Constitutiei, stadiul implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie, utilizarea fondurilor UE in sustinerea procesului de dezvoltare a justitiei din Romania.
Ministrul Justitiei si-a manifestat increderea ca masurile intreprinse de minister in ultimele luni, precum si urmarirea prioritatilor deja stabilite la nivelul institutiei vor contribui la un raport pozitiv al Comisiei Europene, ce va fi dat publicitatii la sfarsitul anului 2013. Esential pentru reusita procesului de modernizare a sistemului judiciar si continuarea in mod eficient a luptei impotriva coruptiei este dialogul, atat intre institutiile nationale cu atributii in materie, cat si intre acestea din urma si partenerii externi, indeosebi Comisia Europeana:
„Printr-un dialog de substanta, constant, onest putem elabora proiecte fundamentale pentru domeniul justitiei, astfel incat toti actorii implicati in modernizarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei sa simta ca se situeaza de aceeasi parte a baricadei si urmaresc obiective comune. Identificarea celor mai bune cai de modernizare, precum si dorinta de a impinge lucrurile inainte, vor contribui la consolidarea increderii reciproce. Cred ca prin realizari punctuale putem arata dorinta si angajamentul nostru de a construi. Pana la urma, increderea in justitie este un bun comun, al carui principal beneficiar este cetateanul”, a precizat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.
Pe parcursul misiunii, expertii Comisiei Europene vor avea intrevederi cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv Inspectia Judiciara), ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationala de Integritate, Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, institutiei Avocatului Poporului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<