Deputatii au in studiu un proiect de lege pentru completarea art. 15 alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor.
„Indiferent de culoarea politica, trebuie sa intelegem ca, pentru a avea un Parlament puternic, care sa beneficieze de increderea populatiei si care sa redevina o institutie credibila in lupta pentru conservarea democratiei in Romania, toti parlamentarii trebuie sa renunte la afacerile cu statul in momentul accederii in functie.
Constitutia Romaniei, Regulamentul Camerei Deputatilor, Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, sunt tot atatea repere legale care reglementeaza regimul cu imcompatibilitati cu functia de parlamentar.
Drept pentru care aceasta initiativa legislativa vine sa completeze regimul de incompatibilitati din Legea 96/2006 cu unele prevederi care, o data adoptate, se vor constitui in temeiuri legale pentru a limita accesul in Parlamentul Romaniei a celor care nu au puterea de a alege intre afaceri si cariera politica”, au motivat initiatorii.
Articol unic – Alineatul (1) al articolului 15 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 763 din 12 noiembrie 2008, cu modificarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
- Dupa litera f), se introduce o noua litera, lit. g), cu urmatorul cuprins:
„g) actionar/asociat in cadrul societatilor comerciale care desfasoara activitati economice cu institutii publice sau institutii finantate de la bugetul de stat, inclusiv rudele de gradul I ale acestora”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<