Deputatii au in studiu un proiect de lege pentru completarea art. 15 alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor.
„Indiferent de culoarea politica, trebuie sa intelegem ca, pentru a avea un Parlament puternic, care sa beneficieze de increderea populatiei si care sa redevina o institutie credibila in lupta pentru conservarea democratiei in Romania, toti parlamentarii trebuie sa renunte la afacerile cu statul in momentul accederii in functie.
Constitutia Romaniei, Regulamentul Camerei Deputatilor, Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, sunt tot atatea repere legale care reglementeaza regimul cu imcompatibilitati cu functia de parlamentar.
Drept pentru care aceasta initiativa legislativa vine sa completeze regimul de incompatibilitati din Legea 96/2006 cu unele prevederi care, o data adoptate, se vor constitui in temeiuri legale pentru a limita accesul in Parlamentul Romaniei a celor care nu au puterea de a alege intre afaceri si cariera politica”, au motivat initiatorii.
Articol unic – Alineatul (1) al articolului 15 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 763 din 12 noiembrie 2008, cu modificarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
- Dupa litera f), se introduce o noua litera, lit. g), cu urmatorul cuprins:
„g) actionar/asociat in cadrul societatilor comerciale care desfasoara activitati economice cu institutii publice sau institutii finantate de la bugetul de stat, inclusiv rudele de gradul I ale acestora”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<