Demnitarii romani ar putea fi obligati sa-si publice studiile si experienta profesionala, potrivit unui proiect de lege depus la Senat, care are ca scop cresterea transparentei si responsabilitatii demnitarilor, oferind cetatenilor acces liber la informatii relevante despre cei care detin functii publice.
In nota de fundamentare a proiectului, initiatorul propunerii legislative sustine ca cetatenii au dreptul sa cunoasca cine ii reprezinta si care sunt calificarile acestora. In lipsa acestor informatii, pot aparea suspiciuni legate de competentele celor care detin functii publice importante.
Concret, proiectul de lege stabileste obligatia demnitarilor statului roman de a-si publica curriculum vitae (CV) pe site-urile oficiale ale institutiilor de stat in care activeaza, in termen de 30 de zile de la punerea in functie.
CV-ul demnitarilor trebuie actualizat periodic, cel putin o data pe an sau de fiecare data cand intervine o modificare semnificativa in parcursul profesional.
Nerespectarea obligatiei de publicare sau actualizare a CV-ului in termen de 30 de zile de la intrarea in functie sau de la orice modificare semnificativa constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei.
CV-urile demnitarilor vor fi publicate pe o sectiune accesibila publicului, dedicata site-ului fiecarei institutii. Institutiile vor asigura accesibilitatea permanenta si gratuita la aceste informatii pentru cetateni.
Lege privind obligativitatea publicarii CV-urilor demnitarilor pe site-urile oficiale ale institutiilor publice
Art. 1: Prezenta lege stabileste obligatia demnitarilor statului roman de a-si publica actualiza periodic curriculum vitae (CV) pe site-urile oficiale ale institutiilor de stat in care activeaza, in vederea asigurarii transparentei accesului public la informatiile privind calificarile, experienta parcursul profesional al acestora.
Art. 2: In sensul prezentei legi, termenii expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
• Demnitari - persoanele care ocupa functii de demnitate publica, inclusiv membrii Guvernului, parlamentarii, primarii, consilierii locali judeteni, alti functionari publici cu statut de demnitate publica.
• Curriculum vitae (CV) - document oficial care prezinta educatia, experienta profesionala, competentele alte informatii relevante privind parcursul profesional al unei persoane.
Art. 3: (1) Toti demnitarii statului roman sunt obligati sa-si publice CV-ul complet actualizat pe site-ul oficial al institutiei la care activeaza, in termen de 30 de zile de la punerea in functie.
(2) CV-ul trebuie sa includa cel putin urmatoarele informatii:
a) Datele de identificare ale demnitarului (nume, prenume);
b) Educatia si calificarile profesionale;
c) Experienta profesionals anterioara, inclusiv functiile publice ocupate;
d) Publicatii, distinctii sau alte realizari relevante;
e) Competentele lingvistice si alte abilitati relevante.
Art. 4: CV-ul demnitarilor trebuie actualizat cel putin o data pe an sau de fiecare data cand intervine o modificare semnificativa in parcursul profesional.
Art. 5: Nerespectarea obligatiei de publicare sau actualizare a CV-ului in termen de 30 de zile de la intrarea in functie sau de la once modificare semnificativa constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei.
Art. 6:(1) CV-urile demnitarilor vor fi publicate pe o sectiune accesibila publicului, dedicata, a site-ului fiecarei institutii.
(2) Institutiile vor asigura accesibilitatea permanenta si gratuita la aceste informatii pentru cetateni.
Art.7 Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare. Textul de lege va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.