Intrebare:
Am o societate (srl) unde sunt asociat unic si care a fost infiintata in noiembrie 2007, divortat fiind, dar in concubinaj... Societatea are cod CAEN 6492 si detine lucruri mobile specifice desfasurarii activitatii, un autoturism si inventar in bani (imprumuturi catre diversi)
Intrebare: la partajul dintre mine si sotie, dupa divort, intra la masa partajabila si aceasta societate? daca da, cum se imparte? devenim asociati jumate-jumate sau ni se va creea obligatia de a vinde sau lichida societatea in vederea impartirii bunurilor?
Raspuns:
Este o situatie similara celei despre care am mai vorbit, numai ca atunci era vorba despre apartamentul in care locuiti, daca nu ma insel.
De data aceasta, fiind vorba despre bunuri mobile, necesare desfasurarii activitatii firmei, ele apartin firmei nu dumneavoastra. Ca urmare, sotia nu divorteaza de firma ci de dvs. si deci nu poate sa partajeze bunurile firmei. Insa asa cum v-am spus si atunci cand am mai vorbit de faptul ca dumneaei daca vrea, poate arata si dovedi instantei ca, la dobandirea acelor bunuri ale firmei (utilaje, masina...) dvs. v-ati adus aportul, prin sume de bani dati sau imprumutati firmei.
Nu mi-ati spus daca acele bunuri au fost dobandite prin aportul dvs. sau numai din profitul firmei. Daca poate dovedi ca in timp ce erati in concubinaj, dvs. ati contribuit din veniturile familiei pentru firma, poate cere o suma de bani ca si contributie adusa la dobandirea acelor bunuri. Este destul de greu si complicat sa dovedeasca, dar nu este imposibil.
Bunurile sunt, pana la proba contrara bunuri proprii ale firmei si deci nu intra la masa partajabila, insa, veniturile pe care dvs. le obtineti de pe urma firmelor, sunt considerate venituri asimilate celor din munca si ca urmare sunt bunuri comune. Nu se pune problema de a deveni asociati ai firmei si nici de a o vinde pentru a imparti bunurile. S-ar putea pune problema de a exista o impartire a acestor bunuri numai daca le-ati achizitionat dvs. cu bani din veniturile familiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In conditiile in care avem un candidat pentru ocuparea unui post vacant de Tehnician cu cazier judiciar inscris cu urmatoarele date: Stabileste un an inchisoare cf art. 83, 84 NCP dispune amanarea aplicarii pedepsei - termen de incercare 2 ani pt savarsirea faptei prevazute de art. 336 alin. 2 NCP, obligatia sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala si sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, dispusa prin SP nr. ... din 06....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<