Parlamentul European a adoptat un acord care prevede drepturi consolidate pentru pasagerii care calatoresc cu autobuzul sau autocarul. Acordul este valabil pentru toate serviciile normale, nationale sau transfrontaliere pe distante lungi (250 de kilometri sau mai mult) si va intra in vigoare din primavara anului 2013. Iata cele mai importante drepturi ale pasagerilor:
- compensatii de pana la 50% din pretul biletului, in plus fata de rambursarea integrala a tichetului, daca un operator anuleaza o calatorie şi nu poate astfel sa işi onoreze contractul de transport.
- rambursarea integrala a tichetului in cazul unei intarzieri mai mari de doua ore, daca operatorul nu poate oferi pasagerilor nici o redirectionare sau un alt mijloc de transport pentru continuarea calatoriei.
- in cazul unei intarzieri mai mari de 90 de minute, pasagerii au dreptul la gustari, mese sau bauturi racoritoare.
- daca o calatorie este intrerupta sau are loc un accident care presupune cazarea peste noapte, operatorii sunt obligati sa ofere calatorilor cazare la hotel in valoare de pana la 80 EUR pe noapte. Totuşi, operatorii nu sunt obligati sa ofere aceste facilitati in cazul unor catastrofe naturale sau a unor conditii meteorologice foarte dificile care pun in pericol securitatea transportului.
- in cazul pierderii sau deteriorarii bagajelor, operatorii vor trebui sa prevada o rambursare de minimum 1 200 EUR, precum şi rambursarea unei sume de pana la 220 000 EUR (sau mai mult, daca este prevazut in legislatia nationala), in caz de deces sau vatamare in urma unui accident.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o societate comerciala cu peste 2000 de angajati, cu program de lucru de 8 ore, in 3 schimburi. Salariatii beneficiaza de pauza de masa de 30 minute, platita de angajator. In situatia in care, pe timpul pauzei unii angajati parasesc societatea fara documente justificative aprobate de sefii ierarhici, doar inregistrati cu cartela de acces, fara afectarea pontajului, ce raspundere revine din punct de vedere juridic angajatorului, in cazul unui incident/accident petrecut in afara societatii,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate a incheiat un contract de asigurare voluntara de sanatate pentru salariati, in limita a 400 eur/an de fiecare salariat. Suplimentar a negociat si cuprins in polita, si asigurarea voluntara de sanatate pentru copilul minor al unuia din angajati intrucat oferta in cadrul acestui pachet era mult mai avantajoasa decat cea individuala. Salariatul urmeaza sa suporte pentru copilul minor contravaloarea asigurarii acestuia. Intrebarea este: 1.Asigurarea de voluntara de sanatate a copilului...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul are mai multe societati cu acelasi obiect de activitate -servicii stomatologice- in acelasi oras si doreste sa delege un asistent generalist de la societatea A la societatea B. Dupa primele 60 zile calendaristice de delegare, de cate ori se poate prelungi delegarea in cursul unui an? angajatul fiind de acord poate fi delegat 12 luni daca este de acord angajatul? Daca partile convin ca nu se va deconta transportul cazare nu este cazul si ca valoarea indemnizatiei de delegare este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<