Un proiect de Ordonanta care ar urma sa fie aprobat in sedinta de luni, 5 august, a Guvernului stabileste noi masuri fiscale. Conform unor surse citate de Agerpres, majorarea accizei la tigarete, reducerea numarului de posturi de secretari de stat in ministere, eliminarea sporului pentru conditii grele si vatamatoare si taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate se vor regasi in proiectul de act normativ.
Acciza la tigarete se va majora, incepand din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de tigarete, la 503,97 lei/1.000 de tigarete.
"Avem in vedere introducerea masurii din septembrie. Este o compatibilizare cu o directiva europeana. Trebuie adoptata pana la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei in 4 luni", au precizat sursele citate de Agerpres.
Prin Ordonanta mentionata se are in vedere si reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor si a cabinetelor acestora.
"Toate ministerele vor trebui sa isi refaca Hotararea de Guvern de organizare si functionare. De la data publicarii in Monitorul Oficial a OUG, vor avea termen sa vina cu HG pentru reducerea schemei cam in 30 de zile", au mai spus sursele.
Ele au subliniat ca, in prezent, exista o normativa ce reglementeaza doar functiile publice, si prevede ca functiile de conducere sa reprezinte maximum 12% din posturile de executie, minimum 25 de posturi pentru o directie etc, si aceasta va fi extinsa la toate institutiile, deoarece exista cazuri de director cu trei subordonati.
Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate (cu exceptia Sanatatii, Educatiei, Politiei), iar sporul de 15% din salariul de baza pentru conditii grele si vatamatoare va fi abrogat.
"Sporul nu va fi taiat la medici, profesori, magistrati, politisti. Pentru acestia se transforma in suma fixa, dar va fi nevoie de discutii cu sindicatele", au precizat sursele citate.
In ceea ce priveste taxarea pensiilor speciale, se lucreaza la definitivarea formei finale. Varianta este in prezent: sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, intre 7.000 de lei si 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depaseste 7.000 de lei si de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 de lei.
Sursele citate au dat un exemplu de calcul in cazul unei pensii speciale de 18.500 lei: 2.000 de lei plafon lunar neimpozabil conform Codului fiscal, rezulta 16.500 lei suma luata in calcul. Impozitul pe venitul din pensie 16.500X10=1.650 lei. Taxa va fi de 900+50%X(16.850 - 10.000)=4.325 lei.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Cea mai mare pensie este in prezent de 74.219 lei, in Arges.
Atentie! Informatiile prezentate mai sus nu sunt inca oficiale. Ministrul Finantelor Publice a anuntat miercuri ca in maximum o zi proiectul de rectificare bugetara impreuna cu Ordonanta mentionata mai sus vor fi disponibile pentru consultare. La momentul redactarii acestui articol acestea erau de negasit.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri