Mai multi romani care au fost afectati de poluare vor beneficia de pensionare anticipata fara penalizare, adica reducerea limitei de varsta pentru iesirea din activitate. Pe scurt, pensionarea de drept se va putea face mai repede.
Parlamentul Romaniei, prin votul decizional dat de Camera Deputatilor, a decis ca mai multi romani afectati de poluare vor beneficia de pensionare anticipata fara penalizare.
Iata unde se va aplica masura si care sunt conditiile de incadrare.
Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, a prelucrarii titeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos si neparafinos, a distilarii titeiului in vederea producerii pacurii si a uleiurilor, respectiv in localitatile:
- Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele, precum si in
- localitatile Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Soimus, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara
- localitatile Abrud, Baia de Aries, Lupsa, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba, localitatea Baita din judetul Bihor
- localitatile Bacau si Onesti din judetul Bacau,
- localitatile Crizbav, Victoria si Fagaras din judetul Brasov,
- localitatile Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras Severin,
- localitatile Aghiresu, Campia Turzii, Capusu Mare, Dej, Iara si Turda din judetul Cluj,
- localitatea Navodari din judetul Constanta,
- localitatea Baraolt din judetul Covasna,
- localitatea Galati din judetul Galati,
- localitatile Branesti, Balteni, Bustuchin, Calnic, Dragotesti, Farcasesti, Ionesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Prigoria, Rosia de Amaradia, Rovinari, Urdari si Turceni din judetul Gorj,
- localitatile Ciulnita si Slobozia din judetul Ialomita,
- localitatile Brazi si Ploiesti din judetul Prahova,
- localitatile Brosteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani si Vatra Dornei din judetul Suceava,
- localitatile Fardea, Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis,
- localitatea Mina Altan Tepe din judetul Tulcea,
- localitatile Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea si
- toti cei care au locuit pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare.
Parlamentarii au argumentat extindere listei aratand ca "masuratori concrete" au demonstrat modul in care este afectata starea de sanatate a celor care locuiesc in aceste localitati.
Acestia au aratat, spre exemplu, ca localitatea Navodari este "intr-o zona afectata de poluarea produsa de Combinatul de ingrasaminte Chimice Navodari".
"Combinatul a fost pus in functiune in anul 1958, de atunci dezvoltandu-se in diverse etape, cu suplimentarea numarului de fabrici, ajungand la: patru instalatii de obtinere a acidului sulfuric prin arderea minereului de fier – pirita – in cuptoare cu pat fluidizat, doua instalatii de obtinere a acidului fosforic din roca fosfatica, doua de obtinere a fluorurii de aluminiu din alumina, una de obtinere a criolitului si alte produse de mic tonaj. Functionarea acestor fabrici a dus la un rulaj de aproape 8000 de persoane. Zeci de ani la rand si mai rar in prezent, orasul a fost invaluit in nori de pulberi, in principal cenusa de pirita si nori de gaze sufocante cu continut de oxizi de sulf si fosfor", mai arata alesii.
Autorii propunerii de extindere a beneficiarilor masurii de pensionare anticipata sunt: Eugen Bejinariu, Visan George, Moldovan Sorin, Iancu Iulian, Musoiu Stefan, Babus Radu, Dumitrache Ileana-Cristina, Gaina Mihaita, Vilceanu Dan, Eva Andrea Csép, Brailoiu Tit Liviu si Mihu Stefan.
Asadar, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in una din localitatile de mai sus se vor putea pensiona cu doi ani mai repede fata de alti romani. Acest beneficiu nu anuleaza alte facilitati precum
dreptul mamelor de a se pensiona cu doi ani mai repede pentru fiecare copil nascut.
Masura se va aplica imediat ce seful statului va emite decretul de promulgare si
actul va ajunge in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<