Codul muncii ofera posibilitatea salariatului care indeplineste conditiile de pensionare sa continue, in anumite conditii, executarea contractului individual de munca, fara a fi necesara incheierea unui nou contract.
Atentie! Conform Deciziei 387/2018, dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu
solicitarea continuarii activitatii.
Dimpotriva, salariatul POATE cumula pensia cu salariul daca nu solicita continuarea raportului de munca,
contractual individual de munca existent inceteaza de drept la indeplinirea cumulativa a conditiilor de pensionare si a stagiului minim de cotizare si
angajatorul incheie un nou contract cu aceasta.
Situatie:
O salariata din cadrul societatii noastre indeplineste conditiile de pensionare pe data de 04.09.2023, de comun acord se doreste continuarea activitatii dupa aceasta data, in ce conditii se poate cumula pensia cu salariul si ce documente trebuie intocmite.
Raspuns: Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii contractul individual de munca incateaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
Astfel, salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, poate lucra pana la 65 de ani, contractual sau de munca nu mai inceteaza de drept.
La art. 56 alin. (3) din Codul muncii se prevede ca angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.
In cazul salariatei care solicita continuarea raportului de munca pana la 65 de ani, angajatorul are obligatia mentinerii contractului pana cand salariata implineste varsta de 65 de ani. Dar in aceasta situatie salariata nu poate cumula pensia cu salariul.
Astfel, salariata nu poate cumula pensia cu salariul daca solicita continuarea raportului de munca.
Conform Deciziei 387/2018 dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuarii activitatii.
Dimpotriva, salariata poate cumula pensia cu salariul daca nu solicita continuarea raportului de munca, contractual individual de munca existent inceteaza de drept la indeplinirea cumulativa a conditiilor de pensionare si a stagiului minim de cotizare si angajatorul incheie un nou contract cu aceasta.
Conform art. 41 alin. (1) din Constitutia Romaniei, dreptul la munca nu poate fi ingradit. In sistemul privat nu exita un act normativ care sa limiteze dreptul al munca pana la o anumita varsta.
Conform art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii,
pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b);
e) pensionarii care realizeaza venituri in calitate de consilieri locali sau judeteni.
Astfel, daca salariata este pensionata la limita de varsta va putea cumula pensia cu salariul. Astfel, in ziua in care salariata indeplineste cumulativ conditiile de pensionare, varsta stadard conform Anexei nr. 5 din Legea nr. 263/2010 si stagiul minim de cotizare de 15 ani, contractul de munca inceteaza de drept.
Anterior acestei zile, angajatorul va incheia un nou contract de munca pe care il va transmite prin Revisal inspectoratului teritorial de munca, cu producerea efectelor incepand cu ziua in care inceteaza contractul de munca.
Documentele pe care angajatorul le intocmeste sunt urmatoarele:
1) noul contract individual de munca pe durata determinata sau nedeterminata;
2) decizia de incetare CIM existent cu data producerii efectelor in ziua in care inceteaza CIM existent;
3) adeverinta din care sa rezulte activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca;
4) extras din registrul general de evidenta salariatilor.
Explicatii oferite in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.