Care este momentul comunicarii/ inmanarii procesului-verbal de contraventie? Luam in considerare cazul in care amenda se achita inainte de data inceperii executarii silite si cazul in care amenda se achita dupa data inceperii executarii silite.
In temeiul prevederilor:
- art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 6 din Legea nr. 571/2003
privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 5 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 5 alin. (9) din Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei fiscale centrale, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 688/2013 privind componenta si functionarea Comisiei fiscale centrale,
ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se aproba Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 3/2014, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul finantelor publice,
Dan Manolescu,
secretar de stat
ANEXA
Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 3/2014
In vederea aplicarii unitare a prevederilor art. 8 alin. (3) si (4) coroborate cu dispozitiile art. 25, 28 si art. 39 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,
In temeiul art. 5 alin. (4) si (9) din Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei fiscale centrale, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 688/2013 privind componenta si functionarea Comisiei fiscale centrale, se adopta urmatoarea solutie:
1. Cazul in care amenda se achita inainte de data inceperii executarii silite
Din momentul comunicarii/inmanarii procesului-verbal de contraventie pana la data comunicarii somatiei de plata contravenientului, amenda incasata se face venit la bugetul local la care s-a efectuat plata de catre contravenient, indiferent de faptul ca suma datorata a fost achitata in termenul de 48 de ore/doua
zile lucratoare, dupa caz, sau dupa acest termen ori de faptul ca in aceasta perioada amenda a fost platita integral sau partial.
In situatia in care, desi persoana fizica sau juridica a achitat amenda contraventionala la bugetul local al unei unitati administrativ-teritoriale, alta decat cea de domiciliu, iar organul din care face parte agentul constatator a comunicat, din oficiu, procesul-verbal de constatare a contraventiei organelor de specialitate ale unitatilor administrativ- teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza contravenientul persoana fizica sau, dupa caz, isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica, contravaloarea amenzii incasate constituie venit la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde s-a efectuat plata acesteia.
In acest caz, organul fiscal de domiciliu inceteaza executarea silita si intocmeste borderoul de debite-scaderi, prin care se da la scadere debitul inregistrat.
2. Cazul in care amenda se achita dupa data inceperii executarii silite
In situatia in care amenda nu a fost achitata sau nu a fost achitata integral inainte de inceperea executarii silite prin comunicarea somatiei, suma platita de contravenient dupa aceasta data cu titlu de amenda sau incasata de organul fiscal in procedura de executare silita se face venit la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in care domiciliaza contravenientul.
(Ordin al ministrului finantelor publice nr. 1.234 din 12 septembrie 2014 privind aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 3/2014, publicat in Monitorul Oficial nr. 682 din 18 septembrie 2014)
sursa: PortalCodulMuncii.ro