Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, publicat miercuri, reflecta cu obiectivitate evolutiile inregistrate de inalta Curte de Casatie si Justitie in domeniul mecanismului de cooperare si verificare de la ultimul raport, dat publicitatii in luna iulie 2012, se arata joi intr-o declaratie de presa a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Livia Doina Stanciu.
'Se constata ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat sa ia masuri concrete in vederea unificarii jurisprudentei si a imbunatatirii calitatii acesteia, asigurand transmiterea hotararilor catre instantele inferioare si imbunatatind accesul on-line, iar procedura de recurs in interesul legii contribuie deja la inregistrarea de progrese in aceasta directie', sustine Stanciu.
Potrivit sursei citate, raportul constata ca abordarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in ceea ce priveste dosarele de coruptie la nivel inalt a continuat sa se caracterizeze printr-un grad binevenit de administrare proactiva a cauzelor si retine progresele semnificative ale instantei supreme in gestionarea dosarelor de coruptie la nivel inalt.
'Nu in ultimul rand, raportul remarca faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat sa faca progrese in ceea ce priveste stabilirea de standarde si orientari pentru instantele inferioare. Ţinand seama de constatarile incluse in raport, Inalta Curte de Casatie si Justitie va continua eforturile pentru indeplinirea obiectivelor care ii revin in cadrul mecanismului de cooperare si verificare', subliniaza presedintele ICCJ.
Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a prezentat miercuri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, raportul suplimentar privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
"De la raportul din luna iulie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat sa ia masuri concrete in vederea unificarii jurisprudentei si a imbunatatirii calitatii acesteia, asigurand transmiterea hotararilor catre instantele inferioare si imbunatatind accesul online. (...) Va fi important sa se asigure ca acesti pasi inainte nu sunt pusi in pericol de un volum de munca suplimentar rezultat din introducerea noii proceduri privind hotararile preliminare, desi numarul actual de judecatori din completele de judecata de la ICCJ pare sa ofere echilibrul corect', este de parere CE.
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
La capitolul eficacitate a actiunii judiciare, raportul constata ca 'abordarea Inaltei Curti in ceea ce priveste dosarele de coruptie la nivel inalt a continuat sa se caracterizeze printr-un grad binevenit de administrare proactiva a cauzelor'. ICCJ a raportat progrese semnificative in gestionarea dosarelor de coruptie la nivel inalt, inregistrandu-se o scadere de la 28 la 10 cauze pendinte, precum si o crestere a numarului de cauze solutionate in prima instanta, se mentioneaza in document.
Sursa Agerpres.ro