Intrebare: Societatea noastra a pierdut un proces care avea ca si subiect un raport de inspectie fiscala in care era specificat faptul ca societatea nostra nu a platit contributia de 3% din valoarea ambalajelor comercializate conform Legii 73/2000. In acel proces obligatia datorata, dobanzile si penalitatile sunt evidentiate separat.
Dupa aproape 5 ani de pierdut cu procese, respectiva suma este platita prin executare silita prin proprire. Obligatia datorata, dobanzile si penalitatile sunt deductibile din punct de vedere fiscal?
Raspuns: Potrivit art 105 alin (9) din Codul de procedura fiscala , contribuabilul are obligatia sa indeplineasca masurile prevazute in actul intocmit cu ocazia inspectiei fiscale, in termenele si conditiile stabilite de organele de inspectie fiscala.
La momentul incheierii raportului de inspectie fiscal , chiar daca ati contestat sumele respective, pana la solutionarea cauzei aveati obligatia inregistrarii in evidenta contabila a rezultatelor inspectiei. La acel moment suma datorata la fondul de mediu era cheltuiala deductibila pentru anii fiscali respectivi.
Veniturile si cheltuielile aferente exercitiilor financiare precedente, omise la inregistrare sau inregistrate eronat se pot corecta numai prin ajustarea profitului impozabil aferent perioadelor fiscale carora le apartin (pct. 13 din Normele metodologice date in aplicarea art. 19 din Codul fiscal ).
Avand in vedere ca este o perioada prescrisa, nu se mai poate corecta profitul impozabil aferent perioadelor respective. Astfel cheltuiala cu contributia la fondul de mediu datorata pentru perioada precedenta, inregistrata in evidenta contabila dupa definitivarea procesului este cheltuiala nedeductibila, nefiind aferenta realizarii de venituri impozabile potrivit art. 21 alin (1) din Codul fiscal .
Cheltuieli cu penalitati si majorari de intarziere sunt cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil potrivit art. 21 alin (4) lit. b) din Codul fiscal .
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<