Intrebare: Societatea noastra a pierdut un proces care avea ca si subiect un raport de inspectie fiscala in care era specificat faptul ca societatea nostra nu a platit contributia de 3% din valoarea ambalajelor comercializate conform Legii 73/2000. In acel proces obligatia datorata, dobanzile si penalitatile sunt evidentiate separat.
Dupa aproape 5 ani de pierdut cu procese, respectiva suma este platita prin executare silita prin proprire. Obligatia datorata, dobanzile si penalitatile sunt deductibile din punct de vedere fiscal?
Raspuns: Potrivit art 105 alin (9) din Codul de procedura fiscala , contribuabilul are obligatia sa indeplineasca masurile prevazute in actul intocmit cu ocazia inspectiei fiscale, in termenele si conditiile stabilite de organele de inspectie fiscala.
La momentul incheierii raportului de inspectie fiscal , chiar daca ati contestat sumele respective, pana la solutionarea cauzei aveati obligatia inregistrarii in evidenta contabila a rezultatelor inspectiei. La acel moment suma datorata la fondul de mediu era cheltuiala deductibila pentru anii fiscali respectivi.
Veniturile si cheltuielile aferente exercitiilor financiare precedente, omise la inregistrare sau inregistrate eronat se pot corecta numai prin ajustarea profitului impozabil aferent perioadelor fiscale carora le apartin (pct. 13 din Normele metodologice date in aplicarea art. 19 din Codul fiscal ).
Avand in vedere ca este o perioada prescrisa, nu se mai poate corecta profitul impozabil aferent perioadelor respective. Astfel cheltuiala cu contributia la fondul de mediu datorata pentru perioada precedenta, inregistrata in evidenta contabila dupa definitivarea procesului este cheltuiala nedeductibila, nefiind aferenta realizarii de venituri impozabile potrivit art. 21 alin (1) din Codul fiscal .
Cheltuieli cu penalitati si majorari de intarziere sunt cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil potrivit art. 21 alin (4) lit. b) din Codul fiscal .
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<