Salariatii detasati, in temeiul art. 52 al.(1) lit. d avand contractul individual de munca suspendat din initiativa angajatorului pe durata detasarii, sunt obligati sa presteaze munca si sunt platiti de angajatorul la care au fost detasati doar in baza dispozitiei de detasare?
Exista obligatia angajatorului la care au fost detasati sa elibereze acestor "salariati" (nu au calitatea de salariati la acest angajator) sa elibereze adeverinte care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in meserie, etc.?
Raspuns: Conform art. 59 alin. (2) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin punctul 26 din OUG 30/2011, platitorul de venituri este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut.
Art. 34 alin. (5) din Codul muncii prevede ca, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii, care prevad ca una dintre obligatiile angajatorului este de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Asadar, platitorul venitului (angajatorul la care este detasat salariatul) este obligat sa elibereze salariatului la cererea acestuia un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale acestuia, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut.
Obligatiile prevazute la art. 34 alin. (5) si art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii apreciem ca sunt in sarcina angajatorului cu care salariatul a incheiat contractul individual de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<