Salariatii detasati, in temeiul art. 52 al.(1) lit. d avand contractul individual de munca suspendat din initiativa angajatorului pe durata detasarii, sunt obligati sa presteaze munca si sunt platiti de angajatorul la care au fost detasati doar in baza dispozitiei de detasare?
Exista obligatia angajatorului la care au fost detasati sa elibereze acestor "salariati" (nu au calitatea de salariati la acest angajator) sa elibereze adeverinte care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in meserie, etc.?
Raspuns: Conform art. 59 alin. (2) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin punctul 26 din OUG 30/2011, platitorul de venituri este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut.
Art. 34 alin. (5) din Codul muncii prevede ca, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii, care prevad ca una dintre obligatiile angajatorului este de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Asadar, platitorul venitului (angajatorul la care este detasat salariatul) este obligat sa elibereze salariatului la cererea acestuia un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale acestuia, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut.
Obligatiile prevazute la art. 34 alin. (5) si art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii apreciem ca sunt in sarcina angajatorului cu care salariatul a incheiat contractul individual de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat cu studii superioare economice - managment, in specializarea Management cu un curs finalizat de 240 h absolvit cu certificat de atestare a competentelor profesionale de Evaluator de risc si auditor in domeniul secritatii si sanatatii in munca, poate ocupa postul de conducere al activitatii de activitatii de SSM?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Intrebarea mea este daca mai are importanta la angajare/vechime in munca pentru anumite posturi locuri de munca continuitatea neintrerupta in munca; in ideea ca pleci de la un loc de munca astazi si te incadrezi la altul de maine - si toate acestea te ajuta intr-o activitate ulterioara, sau la pensie sau la anumite documente pentru anumite situatii - sper ca am reusit sa va fac sa intelegeti ce vreau sa stiu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<