Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a anuntat ca sectia parchetelor militare a inaintat instantei rechizitoriul in dosarul Revolutiei. Acesta a prezentat si scuzele Ministerului Public pentru durata excesiva a anchetei penale.
Sectia Parchetelor Miltiare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inaintat instantei de judecata rechizitoriul in cauza cunoscuta generic sub numele de ”Dosarul Revolutiei”. Este un moment deosebit pentru justitia militara si pentru justitia romana in general, un moment care marcheaza indeplinirea unei datorii profesionale, dar si a unei datorii de onoare faa de istorie si fata de patrie. Finalizarea acestei cauze de catre procurorii militari reprezinta realizarea unuia dintre cele mai importante obiective din proiectul managerial pe care mi l-a asumat in urma cu trei ani", a spus Lazar, decizia intervenind la aproape 30 de ani de la Revolutia din decembrie 1989.
El a spus ca oameni de cultura, politicieni, cercetatori, istorici au exprimat de-a lungurl timpului diverse teorii, explicatii, aprecieri in legatura cu momentul decembrie 1989.
"Astazi juristii incheie aceasta provocare, prezentand adevarul judiciar ca parte compornenta a unei investigatii foarte complexe care a pornit de la ideea ca responsabilitatea pentru victimele Revoutiei nu este una institutionala, ci este individuala",a sublinit procurorul general.
Rechizitoriul insumeaza 12 volume si dosarul cauzei contine 3330 de volume.
Citeste si:
"Prezint scuzele Ministerului Public pentru durata excesiva a anchetei penale, care a durat aproape 30 de ani", a spus Lazar.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
In 21 decembrie 2018, fostul presedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus si Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpati in Dosarul Revolutie. Cei patru sunt acuzati de crime impotriva umanitatii, procurorii precizand ca, dupa inlaturarea lui Nicolae Ceusescu, s-a creat in mod intentionat o ”psihoza terorista” care a dus decesul a peste 800 de persoane si ranirea a peste 2.100.
Dupa 22 decembrie s-au tras peste 12,6 milioane de cartuse, anunta atunci Parchetul General.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri