Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a lansat miercuri, 17 februarie 2010, in dezbatere publica proiectul sau pentru revizuirea Constitutiei, intitulat „Constitutia Libertatii”.
Conform anuntului facut de Tudor Chiuariu, “proiectul va fi supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegatiei Permanente si Congresului Partidului National Liberal. De asemenea, orice cetatean interesat poate trimite observatiile si comentariile sale pe site-ul www.tudor-chiuariu.ro.
Partidul National Liberal trebuie sa ramana principalul sustinator al unei reforme constitutionale profunde, care sa intareasca institutiile democratice si garantiile libertatilor individuale.
Referendumul din noiembrie 2009 e doar o parte a nemultumirii fata de modul cum functioneaza institutiile publice. Reforma profunda a statului nu se poate opri la numarul de parlamentari. E nevoie de o reasezare a statului pe principiile simplificarii si reducerii intregului aparat administrativ, transparentei actelor legislative, eliminarii surselor de risipa si coruptie, eliminarii politizarii si a abuzului administrativ, lustratiei fostilor comunisti si securisti.
Avem nevoie de un moment de eliberare, de un moment 1990 in in istoria noastra constitutionala, pentru o buna guvernare si un stat care sa inceteze sa fie agresorul cetateanului-contribuabil.
Cele 10 puncte din Proiectul Tudor Chiuariu pentru revizuirea Constitutiei se refera la:
1. Desfiintarea functiei de presedinte.
2. Limitarea numarului serviciilor secrete la 3.
3. Un guvern cu maxim 15 ministere.
4. Un Parlament cu maxim 200 de membri si cu doua Camere cu atributii diferite.
5. Institutionalizarea opozitiei parlamentare.
6. Obligativitatea dezbaterii publice prealabile a actelor legislative si controlul mai strict asupra executivului, prin motiuni si controlul de constitutionalitate al ordonantelor.
7. Depolitizarea si reforma justitiei, prin schimbarea modului de numire in functiile de conducere, reforma Consiliului Superior al Magistraturii, interdictia ca organizarea judiciara sa faca obiectul ordonantelor sau ordonantelor de urgenta ale Guvernului, un buget minim alocat justitiei.
8. O Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata, cu garantii sporite de independenta.
9. Reforma administrativa: crearea regiunilor, in numar de 12, garantarea functiei publice neutre si profesioniste, separarea clara dintre nivelul functiilor politice si nivelul functiilor publice.
10. Reforma morala. Principiul lustratiei, principiu constitutional: ofiterii si colaboratorii fostei Securitati, precum si fostii membri ai PCR care au detinut functii de conducere in partid, nu pot ocupa niciuna dintre functiile reglementate de Constitutie.”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<