Emiterea deciziei de pensionare determina incetarea raportului de serviciu pentru functionari, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie, la solicitarea Tribunalului Suceava de a dezlega o chestiune de drept. Decizia ICCJ este obligatorie.
Tribunalul Suceava a solicitat ICCJ dezlegarea urmatoarei probleme de drept:
"Daca emiterea unei decizii de pensionare, la cererea functionarului public, decizie ulterior suspendata, tot la cerere, (in sensul ca s-a suspendat plata pensiei, dar nu a incetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise in intervalul in care raportul de serviciu era prelungit la cerere, conform dispozitiilor art. 517 alin. (2) din Codul administrativ, afecteaza raportul de serviciu prelungit, respectiv il inceteaza de drept?", scrie
Agerpres.
Instanta suprema a admis sesizarea formulata de Tribunalul Suceava - Sectia de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 867/86/2024, si a stabilit ca: "In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.517 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, in situatia mentinerii la cerere a raportului de functie publica dupa indeplinirea conditiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determina incetarea de drept a raportului de serviciu, chiar daca functionarul public ceruse suspendarea platii".
- Descopera ghidul practic "Noua lege a pensiilor" - informatii complete despre modificarile din 2024! Afla totul despre tipuri de pensii, calcul, acte necesare si cumulul cu salariul. Clarifica orice neclaritate legata de pensionare.
Noua lege a pensiilor stabileste ca, in sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal, precum si persoanele care desfasoara activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, si care datoreaza contributia de asigurari sociale, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia:
a) sotului supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d)*, mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d*)”, prevede art. 105 din noua lege a pensiilor, in vigoare de la 1 septembrie.
(*situatiile mentionate se refera la persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, functionarii publici si persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti).