Secretarul de stat Raed Arafat obtine o victorie de etapa impotriva RomaniaTV si arata ca postul va trebui sa-i plateasca despagubiri sub forma de daune morale.
"Atacurile la persoana nu trebuie sa fie tolerate", afirma Arafat, care precizeaza ca decizia instantei arata clar ca "astfel de abordari nu mai pot fi tolerate intr-o societate civilizata". Postul tv ar trebui sa-i plateasca sefului DSU daune morale de 5.000 de euro.
"Atacurile la persoana nu trebuie sa fie tolerate, indiferent de forma acestora, mai ales cand imbraca forma unei campanii de denigrare si defaimare continua si fara precedent, incercand sa darame imaginea si numele unei persoane in mentalul publicului, transformand-o intr-o persoana “malefica”, bazandu-se pe informatii si povesti false, special create, sau deformate si intens promovate. Castigul meu de astazi impotriva Romania Tv, la prima instanta, este doar un prim pas si un puternic semnal ca astfel de abordari nu mai pot fi tolerate intr-o societate civilizata", a spus seful DSU.
Sentinta nu este, totusi, definitiva. Aceasta poate fi atacata cu apel.
Codul civil roman instituie reguli generale cu privire la reparatia unui prejudiciu produs persoanelor, in cadrul art. 1381:
- orice prejudiciu da dreptul la reparatie;
- dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat;
- dreptului la reparatie ii sunt aplicabile, de la data nasterii sale, toate dispozitiile legale privind executarea, transmisiunea, transformarea si stingerea obligatiilor;
- daunele morale sunt prefigurate la nivel intern ca forma de reparatie si sunt cunoscute si sub denumirea de "drepturi la despagubire" pentru atingerile aduse drepturilor personalitatii oricarui subiect de drept.
Reglementarea de la nivel intern este cuprinsa in cadrul art. 1391 din Codul civil roman privind repararea prejudiciului in cazul raspunderii delictuale:
- in caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, poate fi acordata si o despagubire pentru restrangerea posibilitatilor de viata familiala si sociala;
- instanta judecatoreasca va putea, de asemenea, sa acorde despagubiri ascendentilor, descendentilor, fratilor, surorilor si sotului, pentru durerea incercata prin moartea victimei, precum si oricarei alte persoane care, la randul ei, ar putea dovedi existenta unui asemenea prejudiciu.
Dreptul la despagubire pentru atingerile aduse drepturilor inerente personalitatii oricarui subiect de drept va putea fi cedat numai in cazul cand a fost stabilit printr-o tranzactie sau printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
Dreptul la despagubire, recunoscut potrivit dispozitiilor prezentului articol, nu trece la mostenitori. Acestia il pot insa exercita, daca actiunea a fost pornita de defunct.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<