
Secretarul de stat Raed Arafat obtine o victorie de etapa impotriva RomaniaTV si arata ca postul va trebui sa-i plateasca despagubiri sub forma de daune morale.
"Atacurile la persoana nu trebuie sa fie tolerate", afirma Arafat, care precizeaza ca decizia instantei arata clar ca "astfel de abordari nu mai pot fi tolerate intr-o societate civilizata". Postul tv ar trebui sa-i plateasca sefului DSU daune morale de 5.000 de euro.
"Atacurile la persoana nu trebuie sa fie tolerate, indiferent de forma acestora, mai ales cand imbraca forma unei campanii de denigrare si defaimare continua si fara precedent, incercand sa darame imaginea si numele unei persoane in mentalul publicului, transformand-o intr-o persoana “malefica”, bazandu-se pe informatii si povesti false, special create, sau deformate si intens promovate. Castigul meu de astazi impotriva Romania Tv, la prima instanta, este doar un prim pas si un puternic semnal ca astfel de abordari nu mai pot fi tolerate intr-o societate civilizata", a spus seful DSU.
Sentinta nu este, totusi, definitiva. Aceasta poate fi atacata cu apel.
Codul civil roman instituie reguli generale cu privire la reparatia unui prejudiciu produs persoanelor, in cadrul art. 1381:
- orice prejudiciu da dreptul la reparatie;
- dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat;
- dreptului la reparatie ii sunt aplicabile, de la data nasterii sale, toate dispozitiile legale privind executarea, transmisiunea, transformarea si stingerea obligatiilor;
- daunele morale sunt prefigurate la nivel intern ca forma de reparatie si sunt cunoscute si sub denumirea de "drepturi la despagubire" pentru atingerile aduse drepturilor personalitatii oricarui subiect de drept.
Reglementarea de la nivel intern este cuprinsa in cadrul art. 1391 din Codul civil roman privind repararea prejudiciului in cazul raspunderii delictuale:
- in caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, poate fi acordata si o despagubire pentru restrangerea posibilitatilor de viata familiala si sociala;
- instanta judecatoreasca va putea, de asemenea, sa acorde despagubiri ascendentilor, descendentilor, fratilor, surorilor si sotului, pentru durerea incercata prin moartea victimei, precum si oricarei alte persoane care, la randul ei, ar putea dovedi existenta unui asemenea prejudiciu.
Dreptul la despagubire pentru atingerile aduse drepturilor inerente personalitatii oricarui subiect de drept va putea fi cedat numai in cazul cand a fost stabilit printr-o tranzactie sau printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
Dreptul la despagubire, recunoscut potrivit dispozitiilor prezentului articol, nu trece la mostenitori. Acestia il pot insa exercita, daca actiunea a fost pornita de defunct.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<