Vanzarea terenurilor agricole extravilane fara respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor si vecinilor persoane fizice si arendasilor ar putea fi sactionata cu amenda contraventionala de la 50.000 lei la 100.000 de lei, au decis, luni, senatorii.
Parlamentarii au adoptat, cu 93 de voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si noua abtineri, proiectul de lege propus de Guvern privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Drept de preemptiune vor avea, de asemenea, persoanele fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii si statul, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin lege.
Încalcarea acestor prevederi va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 de lei.
În proiect se mai arata ca aceste prevederi se vor aplica persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la ASEE.
Cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, se mai stipuleaza in proiect.
Potrivit proiectului, verificarea indeplinirii conditiilor de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice mentionate se va face de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Financiare.
Aceasta autoritate, care se infiinteaza prin proiectul adoptat de senatori, preia atribuțiile, personalul si patrimoniul Agenției Domeniilor Statului.
Autoritatea va asigura, printre altele, publicarea ofertelor de vanzare-cumparare, va verifica exercitarea dreptului de preemptiune si indeplinirea conditiilor legale de vanzare-cumparare de catre potentialul cumparator si emite avizul necesar incheierii contractului de vanzare-cumparare al terenurilor cu destinație agricola de catre persoanele fizice care fac subiectul legii.
Comisia pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala, sesizata in fond cu acest proiect de act normativ, a propus plenului, in unanimitate, sa adopte legea in forma propusa de Executiv.
La inceputul sedintei de luni, senatorii au votat dezbaterea proiectului in procedura de urgența, dupa ce liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a remarcat ca acest proiect a ajuns sa fie discutat deja "intr-o procedura de extrema urgenta" si ca un vot in acest sens nu isi are rostul.
"Azi a sosit legea la Senat, nici nu a apucat bine comisia de specialitate sa fie sesizata de Biroul permanent ca a si intocmit raportul", a afirmat democrat-liberalul.
Senatul a adoptat acest proiect de lege in calitate de prima Camera sesizata, acesta urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.
Citeste mai mult pe
RTV.NET: