Stingerea obligatiilor: Remiterea de datorie
1. Definitie si reglementare, conform ghidului "
Colectarea si Recuperarea Debitelor Civile si Comerciale de la Rau Platnici"
Remiterea de datorie este un mod voluntar de stingere a obligatiei care consta in renuntarea creditorului, cu consimtamantul debitorului, la dreptul sau de creanta.
Remiterea de datorie este reglementata in Noul Cod civil in art. 1629-1633.
Remiterea de datorie presupune consimtamantul debitorului, deci este un contract. In situatia in care debitorul nu este de acord, poate sa apeleze la procedura ofertei reale de plata si remiterea de datorie nu este valida.
Poate fi cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, expresa sau tacita.
Remiterea de datorie poate opera pentru o parte din datorie, caz in care este o remitere partiala sau pentru intreaga datorie, iar in acest caz este o remitere totala.
Noul Cod civil nu prevede o forma obligatorie a acestei remiteri de datorie si poate fi probata prin orice mijloc de proba.
Art. 1499 introduce posibilitatea dovedirii platii prin orice mijloc, desi este un act juridic, iar anterior Noului Cod civil, doar pentru sume sub 250 lei se putea apela la probarea prin alte mijloace decat inscrisuri.
Din coroborarea celor doua temeiuri de drept, art. 1631 si art. 1499, se pastreaza prezumtiile din Codul Civil anterior referitoare la remiterea de datorie. Astfel, se mentin doua prezumtii ale remiterii de datorie:
daca creditorul remite voluntar debitorului inscrisul original constatator al creantei, iar acesta este un inscris sub semnatura privata;
daca creditorul remite voluntar debitorului inscrisul original constatator al creantei, dar acesta este o hotarare judecatoreasca investita cu formula executorie (sau o copie a acesteia) sau un alt act autentic.
Bineinteles, remiterea inscrisului trebuie sa fie voluntara si nu prin violenta sau inselaciune.
2. Efecte
Prin remiterea de datorie opereaza nu doar stingerea platii, ci si a accesoriilor si a garantiilor.
Remiterea de datorie facuta in favoarea debitorului principal, profita atat fideiusorul, cat si ceilalti codebitori solidari, dar remiterea in favoarea unui fideiusor nu-l libereaza nici pe debitorul principal si nici pe ceilalti fideiusori.
Sursa: Colectarea si Recuperarea Debitelor Civile si Comerciale de la Rau Platnici
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<