Hotararea instantei de apel care, solutionand apelul inculpatului, a redus pedeapsa rezultanta aplicata inculpatului pentru savarsirea a doua infractiuni concurente, dar a retinut savarsirea uneia dintre infractiunile concurente in forma continuata, este supusa casarii, intrucat, potrivit art. 372 alin. (1) C. proc. pen., instanta de apel, solutionand cauza, nu poate crea o situatie mai grea pentru cel care a declarat apel, iar retinerea prevederilor art. 41 alin. (2) C. pen. referitoare la infractiunea continuata este de natura sa agraveze situatia inculpatului, asa cum rezulta din prevederile art. 42 din acelasi cod.
(Sursa: I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 6658 din 25 noiembrie 2005)
Prin sentinta penala nr. 21 din 21 ianuarie 2005, Tribunalul Galati a condamnat, intre altii, pe inculpatul G.C. pentru savarsirea infractiunii de viol prevazuta in art. 197 alin. (1) alin. (2) lit. a) si alin. (3) teza I C. pen. si a celei de perversiune sexuala prevazuta in art. 201 alin. (2) si (4) din acelasi cod, aceasta din urma infractiune cu aplicarea art. 41 alin. (2) si art. 75 alin. (1) lit. c) C. pen.
In baza prevederilor art. 33 si art. 34 C. pen., au fost contopite pedepsele aplicate pentru cele doua infractiuni, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa de 14 ani inchisoare.
Prin decizia penala nr. 58 din 20 septembrie 2005, Curtea de Apel Galati a admis apelul inculpatului, in baza art. 334 C. proc. pen., a inlaturat agravanta prevazuta in art. 75 alin. (1) lit. c) C. pen., a redus pedepsele aplicate pentru savarsirea infractiunii de viol si a infractiunii de perversiune sexuala, cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. pentru ambele infractiuni si a stabilit o pedeapsa rezultanta de 13 ani inchisoare.
Recursul declarat de inculpat este fondat.
In cauza, desi in privinta inculpatului apelul a fost admis, stabilindu-se o pedeapsa de 13 ani inchisoare, in loc de 14 ani cat stabilise prima instanta, totusi i-a fost inrautatita situatia sub aspectul incadrarii juridice a faptei prevazute in art. 197 alin. (1), alin. (2) lit. a) si alin. (3) teza I C. pen., text in baza caruia a fost condamnat de prima instanta, prin adaugarea, in apel, si a prevederilor art. 41 alin. (2) din acelasi cod referitoare la infractiunea continuata, aspect agravant potrivit art. 42 C. pen.
Or, conform art. 372 alin. (1) C. proc. pen., instanta de apel, solutionand cauza, nu poate crea o situatie mai grea pentru cel care a declarat apel.
Intrucat incalcarea in speta a unei prevederi legale ce reglementeaza desfasurarea procesului penal si care reprezinta o garantie a dreptului la aparare, este sanctionata cu nulitatea absoluta, care potrivit art. 197 alin. (3) C. proc. pen. nu poate fi inlaturata in nici un mod, recursul inculpatului a fost admis.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE