Intrebare. O societate care detine in folosinta un spatiu poate sa incheie un contract de comodat pentru acel spatiu cu o alta persoana juridica? In ce conditii?
Spre deosebire de Codul civil din 1865, care prezuma c a proprietarul este comodant (art. 1562 – comodantul ramane proprietarul lucrului), noul Cod civil prevede expres ca, daca nu i s-a interzis prin lege sau contract, orice persoan a care are dreptul de a folosi bunul poate fi comodant (art. 2147). Deci, societatea detinatoare a spatiului poate sa incheie un contract de comodat cu o alt a persoana fara acordul expres al proprietarului, cu condi tia sa nu existe o interdictie legala sau contractuala.
Daca societatea detine spatiul in folosinta in baza unui contract de comodat, ea nu poate permite unui tert sa il foloseasca decat cu aprobarea prealabila a comodantului, conform art. 2148 alin. (2).
Daca insa societatea detine spatiul in baza unui contract de inchiriere si prin contract nu i s -a interzis cedarea folosintei spatiului, ea poate incheia in mod valabil un contract de comodat cu un ter t fara aprobarea prealabila a proprietarului.
Intrebare. In ce conditii contractul de comodat poate fi titlu executoriu?
Potrivit art. 2157 din noul Cod civil, contractul de comodat poate fi titlu executoriu numai in ceea ce priveste obligatia de restituire a bunului.
In acest sens, contractul trebuie s a fie incheiat ori in forma autentica ori sub semnatura privata dar cu data certa.
Contractul de comodat este titlu executoriu in conditiile susmentionate in cazul incetarii sale prin decesul comodatarul ui sau prin expirarea termenului, in cazul in care nu s-a stipulat un termen de restituire si nu s-a prevazut intrebuintarea pentru care s-a imprumutat bunul sau cand aceasta are un caracter permanent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<