Tudorel Toader, Ministrul Justitiei, a avut o intrevedere cu presedintele Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), in data de 16 ianuarie. Principalul subiect al intalnirii a avut legatura cu conditiile din penitenciare.
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Calendarul de masuri 2018-2024 pentru solutionarea supra-aglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie, in executarea unei hotararii-pilot pronuntata de CEDO la 25 aprilie 2017, potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei (MJ).
"Directiile de actiune identificate in calendarul de masuri vizeaza: modificari legislative care urmaresc reducerea populatiei penitenciare si imbunatatirea conditiilor de detentie, investitii in infrastructura fizica a penitenciarelor care vizeaza extinderea numarului de locuri de detentie si modernizarea celor existente, functionarea eficienta a sistemului de probatiune pentru facilitarea aplicarii sanctiunilor si masurilor comunitare care sa conduca la reducerea populatiei penitenciare, implementarea programelor si strategiilor de insertie a persoanelor provenite din sistemul penitenciar, masuri de natura legislativa care sa asigure un recurs efectiv pentru vatamarea suferita, de natura recursului preventiv si a recursului compensatoriu in bani, precum si introducerea supravegherii electronice (prin bratara electronica)", se precizeaza in comunicat.
Conform aceleiasi surse, masurile prevazute au si rolul de a facilita transferul cetateni romani aflati in detentie in alte state membre ale UE.
Calendarul de masuri 2018-2024 a fost conceput si agreat in cadrul unui grup de lucru din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe - Agentul Guvernamental pentru CEDO, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Afacerilor Interne, Administratiei Nationale a Penitenciarelor si Directiei Nationale de Probatiune, conform agerpres.ro.
De asemenea, in documentul adoptat de Guvern se mai arata ca in sistemul penitenciar din Romania sunt peste 23.000 de persoane private de libertate, iar capacitatea de cazare raportata la un spatiu de 4 metri patrati pentru fiecare detinut este de 18.790, astfel ca indicele mediu de ocupare este de 121,54%.
"Urmare producerii reformei penale de mare profunzime efectuate in Romania se constata, pe de o parte, faptul ca deficitul de numar de locuri de detentie a scazut de la 18.000 - necesar constatat in 2012 la 4.300 - necesar estimat in 2017, in timp ce cazurile in supravegherea sistemului de probatiune au crescut de aproximativ cinci ori, de la 20.000 cazuri inregistrate in 2012, la un numar estimat de 100.000 pentru 2017", se precizeaza in documentul mai sus amintit.
Din datele centralizate de Ministerul Afacerilor Externe reiese ca, la data de 30 octombrie 2017, pe rolul CEDO era inregistrat aproximativ 8.000 de cereri in care se invoca incalcarea prevederilor art. 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, referitor la interzicerea torturii, sub aspectul conditiilor materiale de detentie din penitenciarele romanesti.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
250 Modele Fise de Post
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Calendarul de actiuni propus va fi implementat in perioada 2018-2024 si este orientat spre imbunatatirea conditiilor de detentie si reducerea supraaglomerarii, fiind identificate cinci directii de actiune.
Este vorba despere modificari legislative care urmaresc reducerea populatiei penitenciare si imbunatatirea conditiilor de detentie, investitii in infrastructura fizica a penitenciarelor pentru extinderea numarului de locuri de detentie si modernizarea celor existente, functionarea eficienta a sistemului de probatiune pentru facilitarea aplicarii sanctiunilor si masurilor comunitare care sa conduca la reducerea populatiei penitenciare, implementarea programelor si strategiilor de insertie a persoanelor provenite din sistemul penitenciar, precum si masuri de natura legislativa care sa asigure un recurs eficient pentru vatamarea suferita, de natura recursului preventiv si a recursului compensatoriu specific.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri