Doamna Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei si comisar european pentru justitie, a deschis reuniunea inaugurala a grupului de experti privind politica in materie penala a UE. Douazeci de experti de nivel inalt din domeniul juridic, cadre universitare si practicieni, se reunesc pentru a discuta si a oferi consultanta Comisiei Europene privind aspecte esentiale ale dreptului penal al UE. Grupul include judecatori, procurori si avocati din treisprezece state membre ale UE, care reprezinta principalele traditii juridice din UE.
Grupul de experti va contribui la imbunatatirea calitatii legislatiei UE in materie penala, in lumina noilor dispozitii din Tratatul de la Lisabona si din Carta drepturilor fundamentale. Acesta se va intruni de doua ori pe an. Grupul a fost creat in urma unei comunicari publicate in septembrie 2011, in care Comisia a prezentat strategia si principiile pe care intentioneaza sa le aplice atunci cand recurge la dreptul penal al UE pentru a consolida asigurarea respectarii politicilor europene si pentru a proteja interesele cetatenilor (a se vedea IP/11/1049).
„Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeana este mult mai in masura in prezent sa lupte impotriva criminalitatii transfrontaliere prin intermediul dreptului penal. Exista, cu toate acestea, limite juridice si democratice clare ale actiunii noastre. Dreptul penal al UE trebuie elaborat tinand cont, intotdeauna, de drepturile fundamentale, in special dreptul la un proces echitabil, in acord cu Parlamentul European si respectand diferitele sisteme de drept si traditii juridice din UE”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul european pentru justitie. „Expertiza inestimabila reunita in cadrul grupului de experti in materie penala va permite Comisiei Europene sa dezvolte o abordare mai coerenta a legislatiei penale la nivelul UE.”
Context
Dreptul penal al UE poate contribui la asigurarea faptului ca legislatia UE este respectata. Normele privind prevenirea manipularii pietelor financiare prin practici precum utilizarea abuziva a informatiilor confidentiale (IP/11/1218), privind prevenirea fraudarii banilor contribuabililor (IP/11/644) sau privind protectia mediului sunt eficace doar in cazul in care se asigura respectarea acestora.
Consiliul de Ministri al UE adopta de peste zece ani norme in materie penala pentru o mai buna combatere a criminalitatii, fenomen care se dezvolta din ce in ce mai mult transfrontalier si are un caracter tot mai sofisticat. Insa acestor norme le lipseste adesea baza unei politici coerente.
In conformitate cu Tratatul de la Lisabona, UE poate recurge la dreptul penal pentru a consolida asigurarea respectarii normelor si politicilor UE. Legislatia penala trebuie sa fie adoptata in prezent de catre Parlamentul European si Consiliu, sub controlul judiciar deplin al Curtii Europene de Justitie. In plus, parlamentele nationale sunt chemate sa joace un rol important in dezvoltarea legislatiei UE in materie penala.
Avand in vedere acest peisaj juridic schimbat, Comisia Europeana a publicat, in septembrie 2011, un document de politica intitulat „Catre o politica a UE in materie penala: asigurarea punerii in aplicare eficace a politicilor UE prin intermediul dreptului penal”, care stabileste conditiile in care Uniunea ar trebui sa instituie o politica penala coerenta si consecventa la nivelul UE.
Prin demararea activitatii grupului de experti, Comisia isi concretizeaza anuntul din luna septembrie a anului trecut. La 21 februarie 2012, Comisia a adoptat decizia de instituire a grupului , a carui prima reuniune s-a desfasurat la Bruxelles.
Prin componenta grupului se vizeaza garantarea unui nivel inalt de expertiza, precum si, in masura posibilului, un echilibru adecvat in ceea ce priveste competentele, originea geografica si sexul. Membrii au un mandat de trei ani si actioneaza cu titlu personal si gratuit.
Discutiile purtate in cursul reuniunii inaugurale s-au concentrat pe doua teme recurente – interactiunea dintre sanctiunile administrative si cele penale si obligatia ca statele membre sa prevada sanctiuni penale „eficace, proportionale si disuasive”.