Comisia parlamentara pentru legile Justitiei a adoptat, luni, rapoarte favorabile pentru cele trei proiecte privind Consiliul Superior al Magistraturii, organizarea judiciara si statutul judecatorilor si procurorilor.
Proiectele urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului, care este for legislativ decizional in acest caz.
Citeste si:
Proiectele Legilor Justitiei: clarificari despre caracterul obligatoriu al deciziilor CCR
Modificari la Statutul judecatorilor si procurorilor: cele mai importante schimbari!
Liderul grupului parlamentar AUR din Senat, Claudiu Tarziu, le-a reprosat parlamentarilor din comisia speciala ca au grabit "foarte mult" votul asupra legilor Justitiei si a facut un apel la "constiinta" acestora sa voteze in conformitate cu interesul national.
"Dumneavoastra ati grabit foarte mult votul asupra acestor legi care sunt fundamentale din toate punctele de vedere si cel al pastrarii suveranitatii noastre, ca tara, si cel al unei Justitii corecte, impartiale, necontrolata politic sau de serviciile secrete. Daca veti continua sa votati asa, va asumati sa fiti si raspunzatori pana la capat si nu va ascundeti nici dumneavoastra cei de la PSD, nici ceilalti, dupa voturi incerte, dupa declaratii false s.a.m.d (...). Fac un apel la constiinta dumneavoastra, sa votati in conformitate cu interesul national, nu asa cum v-a cerut cineva de afara sau cum va preseaza sa faceti serviciile de informatii. (...) Pur si simplu, votati ca niste masini, nu aveti niciun dram de constiinta sa judecati", a sustinut Tarziu, potrivit
Agerpres.
Presedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a precizat ca legile justitiei ”sunt adoptate in urma unor discutii constante pe care le-a avut Guvernul Romaniei, pe care si cei din Parlament le-au avut cu Comisia Europeana”. De asemenea, la redactarea lor s-a tinut cont si de "avizele pe care Comisia de la Venetia le-a dat anterior".
”Nu trebuie nimeni sa fie ingrijorat, acest Parlament este foarte deschis expertizei venite din partea forurilor internationale, astfel incat sa avem tot timpul o legislatie ridicata la standarde europene”, a spus Alina Gorghiu.