“Raportul Comisiei marcheaza progresele de etapa facute de Romania in procesul de reformare a justitiei si lupta impotriva coruptiei. Este un raport pozitiv. Este in acelasi timp un raport care obliga la continuarea eforturilor intr-un ritm sustinut”, a declarat presedintele Traian Basescu, dupa ce Comisia Europeana a dat publicitatii Raportul intermediar pe justitie.
La randul lor, cei de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie au comentat Raportul prin intermediul unui comunicat de presa pe care vi-l redam in continuare:
„Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat act de raportul interimar privind Romania publicat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare si considera ca acesta prezinta o imagine obiectiva a evolutiilor sistemului judiciar in ultimele 6 luni.
Raportul remarca eforturile depuse de procurori pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania in cadrul mecanismului, mentionand atat rezultatele convingatoare ale Directiei Nationale Anticoruptie, cat si numarul crescut de anchete si de puneri sub acuzare pentru acte de coruptie minore si de importan?a medie la nivelul parchetelor de pe langa tribunale si curti de apel.
De asemenea, expertii Comisiei au identificat in mod obiectiv atat cauzele care impiedica finalizarea cu celeritate a dosarelor cat si posibilele solutii si provocarile sistemului judiciar din perioada care va urma.
Astfel, sunt subliniate evolutiile semnificative ce au avut loc in domeniul reformei judiciare, prin adoptarea si punerea in aplicare a „Legii micii reforme”, un principiu important al acestui pachet legislativ fiind cel al oportunitatii, propunere avansata de Ministerul Public.
Au fost totodata, retinute propunerile de eficientizare a sistemului judiciar prin distribuirea rationala a resurselor, precum si preocuparile pentru recrutarea si formarea initiala a magistratilor. Acestora li se adauga evaluarea si reformarea sistemului disciplinar mentionate in Raport, care au reprezentat si propuneri ale institutiei noastre.
In ceea ce priveste lupta anticoruptie, Raportul subliniaza rezultate convingatoare obtinute in investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt si observa cresterea numarului de condamnari nedefinitive.
Totodata, ca urmare a planurilor de masuri si a strategiilor de combatere a micii coruptii adoptate la nivelul Ministerului Public, axate pe cooperarea cu structuri specializate din cadrul Politiei Romane, Raportul evidentiaza progresele inregistrate in primele noua luni ale anului 2010.
De asemenea, Raportul a subliniat eforturile depuse in vederea unificarii practicii judiciare, un rol important in acest domeniu revenind institutiei procurorului general prin promovarea recursului in interesul legii.
Ministerul Public va continua implementarea masurilor deja adoptate pentru a contribui la indeplinirea conditionalitatilor Mecanismului de Cooperare si Verificare”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<