In cazul initierii unui Act Aditional la CCM, prin care se doreste modificarea salariilor prin crestere % si unul dintre sindicatele participante la negociere refuza sa semneze actul aditional, se mai poate inregistra la ITM respectivul act aditional fara semnatura unuia dintre sindicate?
Raspuns: Potrivit art. 143 din Legea 62/2011 a dialogului social contractele colective de munca si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa si se inregistreaza prin grija partilor, dupa cum urmeaza:
a) contractul colectiv de munca la nivel de unitate, la inspectoratul teritorial de munca;
b) contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati si al sectoarelor de activitate, la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Dosarul intocmit in vederea inregistrarii va cuprinde:
a) contractul colectiv de munca, in original, redactat in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de catre parti;
b) dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere;
c) imputernicirile scrise pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii contractului colectiv de munca;
d) dovezile de reprezentativitate ale partilor;
e) procesele-verbale ale negocierii, redactate in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, continand pozitia partilor;
f) pentru contractele colective de munca incheiate la nivel de sector de activitate, mandatele speciale prevazute la art. 136 alin. (2) din Legea 62/2011.
Totodata, in conformitate cu art. 146 alin. (1) din aceiasi lege contractele colective de munca nu vor fi inregistrate daca:
a) partile nu au depus dosarul in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2);
b) nu sunt semnate de catre organizatii sindicale care reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor din sectorul sau grupul de unitati pentru care s-a negociat contractul;
c) reprezentantul oricarei parti care a participat la negocieri nu a fost de acord cu oricare dintre clauzele contractului si acest fapt a fost consemnat in procesul-verbal de negociere.
Insa, alin. (2) al aceluiasi articol prevede o exceptie si anume ca la nivel de unitate, contractul colectiv de munca va fi inregistrat fara semnatura tuturor partilor numai in cazul in care partea semnatara care reprezinta angajatii acopera mai mult de jumatate din totalul angajatilor.
Asadar, actul aditional in speta va fi inregistrat fara semnatura tuturor partilor numai daca partile care reprezinta salariatii si care semneaza actul aditional reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa stiu ce implica pentru angajatii unei societati modificarea de sediu social/ schimbare adresa de sediu in acelasi judet, insa in alta localitate., dpdv legal: modificari la contractele de munca, Revisal, ITM, etc. De asemenea, in cazul in care vor fi angajati care refuza din motive personale semnarea actului aditional de mutare a activitatii, care sunt modalitatile de incetare a contractului de munca. Demisie? Desfintare de post/ concediere individuala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem o pizzerie-restaurant cu peste 100 de angajati. Avem personal cu norma intreaga si cu timp partial, in ambele cazuri cu o repartizare inegala a numarului de ore de lucru /zi. In contractul de munca avem pentru toti angajatii formularea urmatoare : "Acordarea tichetelor de masa, anume un tichet la una zi lucratoareexceptie in zilele de concediu medical, concediu de odihna, zile invoite." Ne intereseaza mai multe aspecte legate de acordarea tichetelor de masa. - Se pot acorda...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatii au semnat un acord de efectuare ore suplimentare in data de 24.01.2025 8 ore suplimentare, iar in data de 24.01.2025 nu s-au prezentat la munca. Poate fi considerata, in virtutea acordului pe care si l-au dat pentru orele suplimentare ziua de 24.01.2025 ca absenta nemotivata si demarata o cercetare disciplinara pentru a fi sanctionati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<