La fel ca examenul de medicina muncii, examinarea psihologica a lucratorilor are un rol important in stabilirea gradului de compatibilitate al angajatului cu sarcina de munca, din punctul de vedere al sigurantei si sanatatii in munca.
Astfel, in urma evaluarii se vor stabili:
• stadiul de maturitate psihica si nivelul de existenta a capacitatilor aptitudinal-atitudinale necesare integrarii in mediul de lucru al oraganizatiei care a solicitat evaluarea
• stabilirea nivelului competentei aptitudinal-atitudinale pentru functia in care angajatul are responsabilitati
Orice examen psihologic va tine cont de relatia dintre standardele ocupationale specifice locului de munca, rezultatele din analiza psihologica a muncii, cele din fisa postului si standardul minimal de cerinte psihologice. Si este foarte important de stiut ca examinarea psihologica nu va putea fi efectuata fara un aviz medical valabil.
Sanatatea si siguranta in munca angajatilor este una dintre preocuparile oricarui angajator, fiind reglementata prin lege. Medicina muncii, prin examenul medical si examenul psihologic, reprezinta actiuni de preventie in acest proces complex, de asigurare a sanatatii si sigurantei in munca.
Indeplinirea eficienta a acestor actiuni, contribuie la un grad ridicat de echilibru din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca, nu doar pentru angajati, ci pentru intreg sistemul de munca.
Sunt mai multe situatii in care angajatii vor fi examinati din punct de vedere psihologic si medical. In primul rand, examinarea se va face la angajare, urmeaza examinarea periodica, iar a treia situatie este in caz de schimbare a functiei de lucru.
Fiecare angajat va avea un dosar medical propriu, realizat de medicul specialist de medicina muncii autorizat sa efectueze controale medicale. Acest dosar este permanent actualizat de catre medicul de medicina muncii cu care firma are contract de prestari servicii, iar angajatorul si lucratorul primesc periodic si la cerere, informatii despre starea de sanatate.
Examenul psihologic al angajatilor poate fi facut doar de catre un Psiholog autorizat in Psihologia Muncii. Chiar daca orice angajator poate solicita testarea psihologica, sunt cateva domenii in care aceasta este obligatorie.
Astfel examenul psihologic se va face in mod obligatoriu, pentru:
• personalul cu functii de decizie (functionar public cu atributii de interpretare si aplicare a legilor in vigoare)
• cadre didactice
• muncitorii care isi desfasoara activitatea la inaltime
• muncitorii care lucreaza in conditii de zgomot
• lucratorii care isi desfasoara activitatea in conditii de izolare
• cei care lucreaza in tura de noapte
• personalul sanitar
• cei care desfasoara sarcina de munca in campuri electrice
• cei care isi desfasoara activitatea in campuri electromagnetice
• lucratorii a caror activitatea implica manipularea de substante toxice si stupefiante
• persoanele care lucreaza in mediu subteran
• cetatenii straini, care lucreaza pe teritoriul Romaniei
• angajatii care conduc autoturisme de serviciu sau personale si se deplaseaza cu acestea, in timpul programului de lucru, intre domiciliu si serviciu.
O posibilitate de a se efectua/solicita un examen psihologic pentru un salariat, in afara perioadelor reglementate la controlul de medicina muncii care se efectueaza periodic,
poate interveni la initiativa angajatorului, insa doar daca criteriile de evaluare a activitatii profesionale care se realizeaza anual sau in functie de necesitati (schimbarea locului de munca, avansarea, la solicitarea motivata a superiorului etc.) cuprind si un astfel de criteriu si anume aptitudinile psihologice. Aceasta modalitate de evaluare cu astfel de criterii, poate fi reglementata prin Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul intern sau prin proceduri interne, proceduri de sistem sau operationale.
Prin evaluarea psihologica realizata de angajator ar trebui sa se urmareasca stabilirea aptitudinilor profesionale ale salariatului corespunzatoare locului de munca ocupat, iar nu capacitatea de munca. Prin evaluarile psihologice nu se urmareste a se cerceta daca salariatul este apt fizic sau psihic de munca. De altfel, aceste aspecte exced atributiilor psihologilor specializati in medicina muncii.
Componenta psihologica este o componenta importanta a procesului de evaluare, iar aceasta componenta ar trebui sa fie aplicabila tuturor angajatilor.
De retinut ca evaluarea psihologica trebuie realizata de un expert psiholog sau de simpli psihologi autorizati, facandu-se astfel distinctie in ceea ce priveste necorespunderea profesionala si inaptitudinea fizica sau psihica a salariatului, care il impiedica pe acesta sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat, care se constata intr-adevar numai printr-o expertizare a organelor competente de expertiza medicala.
Asadar, salariatul poate fi evaluat psihologic de catre angajator doar prin intermediului psihologului recomandat de medicul de medicina muncii sau odata cu evaluarea criteriilor profesionale.
Explicatii oferite in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.