Intrebare: Daca o persoana care realizeaza venituri ca avocat si plateste pentru acestea contributie pentru pensie la Casa de Asigurari a Avocatilor este obligata sa plateasca si contributie la sistemul public de pensii pentru veniturile realizate din activitatea de practician in insolventa (si daca raspunsul e da, care e cota?)?
Raspuns: Avocatii au propriul sistem de asigurari sociale, sistem care nu este integrat sistemului public de pensii astfel cum acesta este reglementat de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Conform art. 92 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, avocatul inscris in barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat sa contribuie la constituirea fondului Casei de Asigurari a Avocatilor.
Intrucat au obligatia legala de a contribui la sistemul de asigurari sociale, propriu, autonom, avocatii nu au obligatia legala de a contribui la sistemul public de pensii reglementat de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Insa, pentru veniturile obtinute din exercitarea activitatilor care exced profesiei de avocat, se datoreaza contributii sociale in conformitate cu prevederile legale care reglementeaza contributiilor sociale pentru respectivele venituri.
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale, art. VI alin. (1) pct. 4 lit. c) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul asigurarilor sociale de stat, daca realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Conform art. 22 lit. j) din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar pensii publice, in categoria persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, prevazuta la art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din lege, se incadreaza persoanele care exercita profesia de practician in reorganizare si lichidare.
Astfel cum prevede art. 11 alin. (4) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.
Prin urmare, daca persoana care exercita profesia de practician in reorganizare si lichidare realizeaza un venit brut pe an calendaristic de cel putin 8468 lei, in anul 2012, este obligata sa se asigure in sistemul public de pensii.
Asadar, daca persoana care exercita profesia de practician in reorganizare si lichidare nu realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat nu este asigurata obligatoriu in sistemul asigurarilor sociale de stat si nu are obligatia platii contributiei la acest sistem.
Totodata, o persoana fizica care exercita o profesie liberala nu datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat chiar daca realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat dar beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea 263/2010 sau se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V din acest act normative respective:
- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- sunt functionarii publici;
- sunt cadre militare in activitate, soldati, gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil .
- isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
- sunt cadre militare trecute in rezerva, politisti, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.
Daca practicianul in insolventa este obligat sa se asigure in sistemul asigurarilor sociale de stat, conform celor mai sus expuse, el va datora contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat nu la veniturile realizate ci la venitul inscris in declaratia individuala de asigurare. La inscrierea venitul in declaratia de asigurare trebuie sa respecte limita minima si limita maxima stabilite de Legea 263/2010.
Limita minima a venitului la care se poate asigura este de 741 de lei iar cea maxima de 10585 lei.
La venitul stabilit in declaratia de asigurare, conform celor mai sus expuse, practicianul in insolventa datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege (31,3%).