In urma negocierilor dintre reprezentatii salariatilor si angajator s-a hotarat ca modificarea concediului de odihna sa se faca astfel: in primii trei ani fiecare angajat sa primeasca o zi in suplimentaraan iar pentru vechimea mai mare de trei ani sa se primeasca 2 zile suplimentare de CO/an.
Aceste prevederi vor fi cuprinse in CCM la nivel de unitate.
Intrebarea mea este daca aceste aspecte s-au negociat in luna oct 2012 este corect sa facem actele aditionale la CIM incepand cu 01.11.2012 sau trebuie sa le facem cu 01.01.2013?
Raspuns:
Organizarea si desfasurarea negocierilor colective, precum si incheierea contractelor colective de munca sunt reglementate prin Legea 62/2011 a dialogului social republicata in Monitorul Oficial nr. 625 din 31 august 2012.
Potrivit art. 141 din Legea 62/2011, contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 de luni.
Partile pot hotari prelungirea aplicarii contractului colectiv de munca, in conditiile stabilite de prezenta lege, o singura data, cu cel mult 12 luni.
In cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.
Contractele colective de munca se aplica de la data inregistrarii lor la autoritatea competenta sau de la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor.
In concluzie, contractul colectiv de munca la niveld e unitate se va aplica de la data inregistratii acestuia la ITM sau de la o data ulterioara, asa cum au convenit partile in momentul negocierii si au statuat in procesul-verbal de incheiere a negocierii ccm la nivel de unitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<