Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la modul in care votul din diaspora a avut loc la alegerile europarlamentare 2019 si referendumul pentru justitie.
"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si va solicita informatii de la autoritatile implicate in legatura cu modul in care s-a desfasurat votul in diaspora, cu ocazia alegerilor europarlamentare. Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 7 si art. 36 din Constitutia Romaniei privind romanii din strainatate si dreptul de vot", se precizeaza intr-un comunicat al Avocatului Poporului, transmis Agerpres.
Conform aceleiasi surse, demersul a fost initiat dupa aparitia mai multor informatii in presa cu privire la modul in care s-a desfasurat procesul de vot in sectiile din diaspora, precum si a unor petitii primite de la persoane fizice prin care se solicita sesizarea din oficiu.
Avocatul Poporului anunta ca va solicita informatii de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorala Permanenta si Ministerul de Interne, precum si de la ambasadele Romaniei din statele in care s-au semnalat probleme in procesul de vot. De asemenea, vor fi solicitate puncte de vedere de la autoritati in legatura cu masurile necesare pentru a inlatura situatiile similare in cazul viitoarelor alegeri, dar si cu privire la oportunitatea introducerii votului prin corespondenta si a votului electronic, ca metode de crestere a eficientei procedurii de exercitare a votului.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
"In functie de informatiile si documentele puse la dispozitie de autoritatile publice sesizate, Avocatul Poporului poate identifica, in ansamblu, imprejurarile care au generat disfunctionalitatile ce au condus la imposibilitatea exercitarii dreptului la vot de catre cetatenii romani aflati in strainatate. Scopul implicarii Avocatului Poporului este acela de a determina daca imposibilitatea exercitarii dreptului de vot de catre cetatenii romani din strainatate s-a datorat unor lacune in legislatie si/sau unor aplicari defectuoase ale legii de catre autoritatile publice cu rol in asigurarea desfasurarii alegerilor si de a propune remediile legale in vederea evitarii, pe viitor, a repetarii unor asemenea situatii", se mentioneaza in comunicat.
Avocatul Poporului precizeaza ca va examina cadrul legislativ intern, jurisprudenta Curtii Constitutionale si legislatia europeana in materie electorala, iar daca va constata lacune in legislatie sau cazuri grave de nerespectare a legilor va intocmi un raport special care va fi prezentat Parlamentului, Guvernului si presedintelui Romaniei, in care va propune masuri concrete pentru garantarea dreptului la vot al tuturor cetatenilor romani din strainatate.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri