„Cred si credem in independenta justitiei si in independenta procurorului. Cred si credem in statutul de magistrat al procurorului. Pot afirma ca demersurile CSM vor pleca intotdeauna de la aceste premise, inclusiv de la nivelul Sectiei pentru Judecatori, in contextul in care majoritatea membrilor Sectiei militeaza pentru independenta procurorilor la nivel constitutional”, a declarat Horatius Dumbrava, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la sedinta de prezentare a Raportului de activitate pe anul 2010 al Ministerului Public.
Cu acest prilej, judecatorul Dumbrava a prezentat o serie de propuneri printre care:
- Echilibrarea schemelor de personal prin:
Organizarea examenului de promovare efectiva in functii de executie doar la parchetele de tribunale unde gradul de ocupare a schemei este sub 82%. In acest sens a decis Plenul CSM in sedinta de joi,3 martie 2011. Pentru organizarea examenelor de promovare trebuie spus ca a existat o conlucrare perfecta intre membrii CSM si Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, orientata inspre ocuparea graduala, in special a acelor parchete aflate in deficit sever de personal.
- Independenta functionala a Inspectiei Judiciare si asigurarea functionalitatii ei, prin:
Continuarea si initierea unor controale si verificari nu numai la nivel disciplinar, pentru apararea reputatiei magistratilor, dar si controale la nivelul managementului instantelor si parchetelor.
Depunerea tuturor demersurilor in vederea deblocarii si ocuparii posturilor de inspector vacante, atat la sectiunea pentru judecatori, cat si la procurori. Mentionez aici sprijinul real pe care l-am avut din partea executivului. Asteptam semnarea Memorandumului si adoptarea lui, dupa care vom demara activitatile de ocupare a posturilor.
Asigurarea unui dialog intre CSM, sistem, pe de o parte, si Inspectia Judiciara, pe de alta parte. Este laudabil, din aceasta perspectiva, primul pas facut de Sectia pentru Procurori a CSM care in cursul saptamnii viitoare va avea o intalnire de lucru cu conducerea Ministerului Public si cu Inspectia Judiciara. Consider ca unitatile de masura ale IJ ,precum si metodele de lucru,trebuie adecvate tuturor realitatilor.
Spre exemplu, solutionarea dosarelor mai vechi de 6 luni/1 an este prioritara, dar la fel este si implicarea procurorilor in cauzele de contrabanda, evaziune, coruptie. Procurorii nu trebuie sa lucreze sub niciun fel de presiune, inclusiv a inspectiei judiciare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<