„Cred si credem in independenta justitiei si in independenta procurorului. Cred si credem in statutul de magistrat al procurorului. Pot afirma ca demersurile CSM vor pleca intotdeauna de la aceste premise, inclusiv de la nivelul Sectiei pentru Judecatori, in contextul in care majoritatea membrilor Sectiei militeaza pentru independenta procurorilor la nivel constitutional”, a declarat Horatius Dumbrava, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la sedinta de prezentare a Raportului de activitate pe anul 2010 al Ministerului Public.
Cu acest prilej, judecatorul Dumbrava a prezentat o serie de propuneri printre care:
- Echilibrarea schemelor de personal prin:
Organizarea examenului de promovare efectiva in functii de executie doar la parchetele de tribunale unde gradul de ocupare a schemei este sub 82%. In acest sens a decis Plenul CSM in sedinta de joi,3 martie 2011. Pentru organizarea examenelor de promovare trebuie spus ca a existat o conlucrare perfecta intre membrii CSM si Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, orientata inspre ocuparea graduala, in special a acelor parchete aflate in deficit sever de personal.
- Independenta functionala a Inspectiei Judiciare si asigurarea functionalitatii ei, prin:
Continuarea si initierea unor controale si verificari nu numai la nivel disciplinar, pentru apararea reputatiei magistratilor, dar si controale la nivelul managementului instantelor si parchetelor.
Depunerea tuturor demersurilor in vederea deblocarii si ocuparii posturilor de inspector vacante, atat la sectiunea pentru judecatori, cat si la procurori. Mentionez aici sprijinul real pe care l-am avut din partea executivului. Asteptam semnarea Memorandumului si adoptarea lui, dupa care vom demara activitatile de ocupare a posturilor.
Asigurarea unui dialog intre CSM, sistem, pe de o parte, si Inspectia Judiciara, pe de alta parte. Este laudabil, din aceasta perspectiva, primul pas facut de Sectia pentru Procurori a CSM care in cursul saptamnii viitoare va avea o intalnire de lucru cu conducerea Ministerului Public si cu Inspectia Judiciara. Consider ca unitatile de masura ale IJ ,precum si metodele de lucru,trebuie adecvate tuturor realitatilor.
Spre exemplu, solutionarea dosarelor mai vechi de 6 luni/1 an este prioritara, dar la fel este si implicarea procurorilor in cauzele de contrabanda, evaziune, coruptie. Procurorii nu trebuie sa lucreze sub niciun fel de presiune, inclusiv a inspectiei judiciare.