Un angajator care a negociat clauza de neconcurenta cu salariatii sai are dreptul sa solicite acestora dovada respectarii clauzei de catre fostii salariati. Ce documente poate solicita angajatorul in acest sens in afara adeverintei de la actualul angajator, extras din Revisal sau declaratie pe propria raspundere data in fata unui notar? Se poate solicita un astfel de document dupa momentul agrearii clauzei de neconcurenta chiar daca nu a fost stipulat acest fapt in continutul documentului?
Raspuns: Conform art. 21 alin. (1) din Codul muncii , republicat, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Totodata, art. 24 din cod prevede ca in cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Nu exista o obligatie legala in sarcina fostului salariat de a dovedi respectarea angajamentului asumat in baza clauzei de neconcurenta convenite cu fostul angajator prin contractul individual de munca.
In concluzie, pentru a se indrepta impotriva fostului salariat pentru recuperarea indemnizatiei de neconcurenta si eventual obligarea acestuia la daune-interese corespunzatoare prejudiciului produs, fostul angajator este tinut sa faca dovada incalcarii angajamentului asumat prin clauza de neconcurenta si a tuturor celorlalte conditii necesare pentru atragerea raspunderii fostului salariat in fata instantei de judecata in temeiul principiului potrivit caruia sarcina probei revine reclamantului (actori incumbit probation).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata in urmatoarea situatie: angajata de la data de 06.10.2010 pana la data de 01.01.2023 incetat la data de 01.01.2023 cf art. 56 lit. c din Codul muncii in baza deciziei de pensionare pentru limita de varsta emisa de Casa Judeteana de Pensii si angajata incepand cu data de 04.01.2023 pe perioada determinata cu ultim act aditional de prelungire pana la data de 30.06.2025. In al doilea contract de munca, pe perioada determinata, sunt l 3 acte aditionale de prelungire. Sa imi spuneti...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<