Un angajator care a negociat clauza de neconcurenta cu salariatii sai are dreptul sa solicite acestora dovada respectarii clauzei de catre fostii salariati. Ce documente poate solicita angajatorul in acest sens in afara adeverintei de la actualul angajator, extras din Revisal sau declaratie pe propria raspundere data in fata unui notar? Se poate solicita un astfel de document dupa momentul agrearii clauzei de neconcurenta chiar daca nu a fost stipulat acest fapt in continutul documentului?
Raspuns: Conform art. 21 alin. (1) din Codul muncii , republicat, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Totodata, art. 24 din cod prevede ca in cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Nu exista o obligatie legala in sarcina fostului salariat de a dovedi respectarea angajamentului asumat in baza clauzei de neconcurenta convenite cu fostul angajator prin contractul individual de munca.
In concluzie, pentru a se indrepta impotriva fostului salariat pentru recuperarea indemnizatiei de neconcurenta si eventual obligarea acestuia la daune-interese corespunzatoare prejudiciului produs, fostul angajator este tinut sa faca dovada incalcarii angajamentului asumat prin clauza de neconcurenta si a tuturor celorlalte conditii necesare pentru atragerea raspunderii fostului salariat in fata instantei de judecata in temeiul principiului potrivit caruia sarcina probei revine reclamantului (actori incumbit probation).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca intr-o companie sa existe mai multe proceduri evaluare, in functie de specificul activitatii salariatilor? Ma refer aici la situatia multinationalelor, in care angajatii entitatii din Romania au raportare si in cadrul celorlalte entitati din grup, iar acestea vor sa ii evalueze dupa propriile criterii si proceduri. Cum ar putea un angajator din Romania sa gestioneze o astfel de situatie? Poate avea incluse in Regulamentul Intern 5 proceduri de evaluare? Nu ar crea discriminari...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma incepe procedurile pt lichidare voluntara. 2 dintre angajati sunt in concediu medical unul cod neoplazii si o viitoare mamica cod 08. Contractele vor inceta de drept datorita lichidarii. Cand inceteaza contractele - cu ce data? Cum formalizam asta? Ce va contine corespondenta cu angajatii in afara de adeverinta vechime, adeverinta cu nr de zile concediu medical, revisal, decizie. Va rog sa ma ghidati sa nu gresesc in intocmirea acestor documente.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Urmeaza sa avem majorari salariale in luna Iulie 2025, se poate folosi o decizie colectiva cu anexa ce cuprinde toti angajatii si noile salarii, sau este necesara intocmirea de acte aditionale individuale? Daca este posibila varianta colectiva, as dori si un model de decizie.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<