Un angajator care a negociat clauza de neconcurenta cu salariatii sai are dreptul sa solicite acestora dovada respectarii clauzei de catre fostii salariati. Ce documente poate solicita angajatorul in acest sens in afara adeverintei de la actualul angajator, extras din Revisal sau declaratie pe propria raspundere data in fata unui notar? Se poate solicita un astfel de document dupa momentul agrearii clauzei de neconcurenta chiar daca nu a fost stipulat acest fapt in continutul documentului?
Raspuns: Conform art. 21 alin. (1) din Codul muncii , republicat, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Totodata, art. 24 din cod prevede ca in cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Nu exista o obligatie legala in sarcina fostului salariat de a dovedi respectarea angajamentului asumat in baza clauzei de neconcurenta convenite cu fostul angajator prin contractul individual de munca.
In concluzie, pentru a se indrepta impotriva fostului salariat pentru recuperarea indemnizatiei de neconcurenta si eventual obligarea acestuia la daune-interese corespunzatoare prejudiciului produs, fostul angajator este tinut sa faca dovada incalcarii angajamentului asumat prin clauza de neconcurenta si a tuturor celorlalte conditii necesare pentru atragerea raspunderii fostului salariat in fata instantei de judecata in temeiul principiului potrivit caruia sarcina probei revine reclamantului (actori incumbit probation).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<