Intrebare: Standardul de calitate 27001 poate fi cerut de catre o autoritate contractata drept criteriu de eligibilitate pt o licitatie publica?
Raspuns: Implementarea sistemului si certificarea companiei fata de standardul ISO 27001 demonstreaza angajamentul pentru protectia datelor procesate, continuitatea activitatilor (business continuity) si respectarea legislatiei nationale si internationale in domeniu.
Etapele implementarii SMSI (sistemelor de management ale securitatii informatiilor):
• evaluarea riscului si impactului incidentelor grave asupra firmei
• tratarea riscurilor respectand cerintele standardelor utilizate ca referinta pentru Sistemele de management ale securitatii informatiilor.
Prin implementarea sistemului de management al securitatii informatiilor societatea dobandeste certificari vitale pentru desfasurarea activitatii astfel:
• creste nivelul de incredere al clientilor in produsele si serviciile companiei
• compania dovedeste in orice moment ca dispune de un nivel inalt de securitate
• resursele companiei legate de sistemele informatice sunt alocate eficient
• compania are capacitatea de a tine pasul cu cele mai avansate tehnologii
• reduce costurile de asistenta
• creste disponibilitatea informatiilor manageriale privind performanta
• creste performanta ca rezultat al imbunatatirii utilizarii resurselor umane
Potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 509/2011 privind formularea criteriilor de calificare si selectie, criteriile de calificare si selectie stabilite de autoritatea contractanta trebuie sa aiba legatura concreta cu obiectul contractului ce urmeaza a fi atribuit, iar nivelul cerintelor minime solicitate prin documentatia de atribuire, precum si documentele care probeaza indeplinirea lor se vor limita numai la cele strict necesare pentru indeplinirea corespunzatoare a contractului.
Stabilirea cerintelor minime de calificare si selectie ramane la latitudinea autoritatii contractante, aceasta avand obligatia de a tine cont de complexitatea, volumul, durata, valoarea si natura contractului de achizitie publica care urmeaza a fi incheiat.
Nu se vor impune conditii ce nu prezinta relevanta sau sunt disproportionate in raport cu ceea ce urmeaza a se achizitiona.
Potrivit art. 188 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, in cazul aplicarii unei proceduri pentru atribuirea unui contract de furnizare, in scopul verificarii capacitatii tehnice si/sau profesionale a ofertantilor/candidatilor, autoritatea contractanta are dreptul de a le solicita acestora, in functie de specificul, de cantitatea si de complexitatea produselor ce urmeaza sa fie furnizate si numai in masura in care aceste informatii sunt relevante pentru indeplinirea contractului, urmatoarele:
a) o lista a principalelor livrari de produse efectuate in ultimii 3 ani, continand valori, perioade de livrare, beneficiari, indiferent daca acestia din urma sunt autoritati contractante sau clienti privati. Livrarile de produse se confirma prin prezentarea unor certificate/documente emise sau contrasemnate de o autoritate ori de catre clientul beneficiar. In cazul in care beneficiarul este un client privat si, din motive obiective, operatorul economic nu are posibilitatea obtinerii unei certificari/confirmari din partea acestuia, demonstrarea livrarilor de produse se realizeaza printr-o declaratie a operatorului economic;
b) o declaratie referitoare la echipamentele tehnice si la masurile aplicate in vederea asigurarii calitatii, precum si, daca este cazul, la resursele de studiu si cercetare;
c) informatii referitoare la personalul/organismul tehnic de specialitate de care dispune sau al carui angajament de participare a fost obtinut de catre candidat/ofertant, in special pentru asigurarea controlului calitatii;
d) certificate sau alte documente emise de organisme abilitate in acest sens, care sa ateste conformitatea produselor, identificata clar prin referire la specificatii sau standarde relevante;
e) mostre, descrieri si/sau fotografii a caror autenticitate trebuie sa poata fi demonstrata in cazul in care autoritatea contractanta solicita acest lucru.
In anexa 1 din Ordinul nr. 509/2011 la contractul de furnizare, pe coloana a doua se regasesc formulari restrictive cu privire la documentatia de atribuire, anuntul de participare, invitatia de participare potrivit careia se solicita prezentarea certificatului ISO 9001 de la producator/distribuitor.
Cu privire la contractul de servicii in documentatia de atribuire respectiv anuntul de participare pentru validare se solicita prezentarea certificatului ISO 14000, daca este cazul adica in situatia in care pentru indeplinirea contractului de servicii sunt necesare masuri de protectie a mediului.
Potrivit art. 10 din Ordinul mentionat autoritatile contractante nu vor solicita cerinte de calificare si selectie precum: ISO OHSAS 18001:1999 - sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale, respectiv certificat SA 8000.
In concluzie, coroborand aceste reglementari rezulta ca standardul de calitate 27001 poate fi solicitat drept criteriu de eligibilitate pentru o licitatie publica.