Intrebare: O societate comerciala a achizitionat de la un anumit furnizor o anumita cantitate de apa minerala (ambalata la sticle pet) cu termen de valabilitate 12 luni de zile. Din pacate, din cauze obiective, nu s-a reusit vanzarea intregii cantitati de marfa pana la epuizarea termenului de valabilitate (care este inscriptionat direct pe produs).
In consecinta, pentru eliberarea depozitului societatii comerciale, s-a procedat - pentru o parte din stocuri - la distrugerea stocurilor de marfa nevanduta cu termenul de valabilitate expirat (care nu mai putea fi in mod legal comercializata ca si produs alimentar), apelandu-se la un agent economic specializat.
Acest agent economic specializat in operatiuni de distrugere reciclare a achitat societatii comerciale (proprietara bunurilor de natura stocurilor cu termen de valabilitate expirat) o anumita suma de bani, pe baza unui contract incheiat intre cele doua parti, reprezentand contravaloarea deseurilor de materiale rezultate din operatiunea de distrugerereciclare (deseuri de materiale plastice).
In mod evident, suma incasata de societatea comerciala aferenta deseurilor de materiale a fost mult mai mica decat valoarea totala la pret de achizitie a marfii distruse.
1) In ce conditii poate fi considerata deductibila in sensul Codului Fiscal cheltuiala cu marfa la scoaterea din gestiune a acestor bunuri de natura stocurilor (apa minerala cu termen de valabilitate expirat)? Ce implicatii fiscale in sensul TVA implica o astfel de operatiune?
2) Sunt impozabile veniturile obtinute de societatea comerciala din valorificarea deseurilor de materiale astfel rezultate?
3) Ce varianta legala de optimizare fiscala ar mai exista pentru a putea considera o deductibilitate integrala a cheltuielii cu marfa cu termen de valabilitate expirat corespunzator unei vanzari in pierdere (a stocurilor de apa minerala cu termen de valabilitate expirat) in sensul O.G. 99 din 29 august 2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata?
Raspuns: Vom analiza implicatii in legatura cu aceasta situatie prezentand incidenta asupra:
a) impozitului pe profit;
b) taxa pe valoarea adaugata.
a) Din punctul de vedere al impozitului pe profit, dupa cum se cunoaste, sunt posibile urmatoarele situatii:
- din cadrul cantitatii de apa expirata, perisabilitatile stabilite in mod legal, conform HG 831/2004 sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit, in temeiul art. 21 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal ;
- in ce priveste valoarea cheltuielilor cu aceste stocuri degradate, neimputabile, peste nivelul de perisabilitati, si pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, situatia cea mai plauzibila, aceste sume sunt nedeductibile la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal .
In concluzie, daca societatea dvs are asigurare pentru stocul degradat, cheltuielile cu stocurile degradate sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit, in caz contrar acestea sunt nedeductibile.
b) Din punctul de vedere al TVA, se necesita analiza a doua situatii fiscale:
- colectarea TVA la data constatarii degradarii stocului;
- ajustarea TVA dedus initial la achizitia stocului.
In ce priveste colectarea TVA la data constatarii degradarii si deprecierii stocului, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 128 alin. (8) lit. b) si c) din Codul fiscal , ce stabilesc:
“(8) Nu constituie livrare de bunuri, în sensul alin. (1):
(...)
b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum şi activele corporale fixe casate, în condiţiile stabilite prin norme;
c) perisabilităţile, în limitele prevăzute prin lege;”.
Observam ca nu este considerata o livrare si implicit nu se colecteaza TVA pentru aceste stocuri degradate, insa normele metodologice au introdus urmatoarele restrictii suplimentare, regasite la pct. 6 alin. (12) din HG 44/2004 privind aprobarea normelor de aplicare a Codului fiscal :
“(12) În sensul art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal , nu se consideră livrare de bunuri cu plată bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele conditii:
a) bunurile nu sunt imputabile;
b) degradarea calitativă a bunurilor se datorează unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse în această categorie și produsele accizabile pentru care autoritatea competentă a emis decizie de aprobare a distrugerii în cadrul antrepozitului fiscal;
c) se face dovada că bunurile au fost distruse.”
Astfel, din analiza textului normativ observam ca stocurile degradate nu trebuie sa fie imputabile, degradarea s-a produs din cauze obiective, iar bunurile au fost distruse si implicit nu se mai reintorc in circuitul economic.
Legiuitorul a stabilit ca nu se colecteaza TVA nici pentru valoarea stocului degradat la nivelul perisabilitatilor, conform art. 128 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal
Din punctul de vedere al documentelor, observam ca legiuitorul nu a mentionat expres un document, astfel ca noi va recomandam sa efectuati un inventar. De asemenea, din punctul de vedere al justificarii faptului ca bunurile au fost distruse, va recomandam sa intocmiti documente de predare - primire a acestor bunuri cu reciclatorul autorizat din care sa reiasa cantitatile distruse.
Subliniem ca noi incercam sa surpindem aspectul fiscal, dar dvs trebuie sa tineti cont ca pentru aceste produse alimentara pot exista restrictii suplimentare de natura sanitar veterinara sau bacteriologica, cum ar fi distrugerea doar de catre anumiti operatori economici ce au obiect de activitate in acest scop, autorizat corespunzator.
In ce priveste analiza TVA dedus initial la stocuri, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 145 alin. (3) din Codul fiscal , ce mentioneaza in mod expres faptul ca daca stocul achizitionat initial a fost destinat revanzarii si implicit realizarii unor operatii taxabile, in acest caz nu se impune ajustarea TVA dedus la achizitia initiala a stocului.
Va reamintim si faptul ca aceasta solutie a noastra este valabila in anul 2012, deoarece incepand cu 01 ianuarie 2013, se abroga prevederile de la art. 128 alin. (8) lit. a) - c) din Codul fiscal , ce reglementeaza scutirea la colectare a TVA aferent stocurilor degradate si neimputabile.
Colectivul de avocati al
AvocatulRoman.ro, valabil la 01-Oct-2012