Un SRL detine actiuni intr-un SA, si hotaraste instrainarea unei parti din detinere catre un alt actionar al SA-ului. Poate SRL-ul sa instraineze detinerea de actiuni la un pret sub valoarea nominala?
Care sunt implicatiile legate de impozit, TVA, altele?
Raspuns:
Da, se pot instraina actiunile la un pret sub
valoarea nominala. Nu exista implicatii in privinta TVA, operatiunile cu actiuni fiind scutite de taxa conform art. 141 alin. 2 lit. a pct. 5 din "
Codul fiscal.
Din punct de vedere al
impozitului pe profit, veniturile obtinute din vanzarea actiunilor sunt impozabile, iar costul lor de achizitie (valoarea nominala) este cheltuiala deductibila.
Singura atentionare este legata de situatia in care cumparatorul actiunilor este persoana afiliata cu societatea care vinde actiunile. In aceasta situatie, devin aplicabile prevederile art. 11 alin. 2 din "
Codul fiscal potrivit carora, in cazul tranzactiilor intre persoane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al tranzactiei respective.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<