Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, marti, un proiect de hotarare privind majorarea unor impozite si taxe incasate de primariile de sector cu 16%, reprezentand rata inflatiei pe ultimii trei ani. Proiectul a fost adoptat cu 30 de voturi "pentru" si 11 "impotriva".
"Ordonanta guvernamentala nu ne permite sa decidem noi daca vrem majorarea taxelor sau nu, ci obliga cel putin la indexarea taxelor cu rata inflatiei toate primariile care inregistreaza arierate", a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Potrivit edilului-sef, se va aplica impozitul majorat cu 16% la cladiri si terenuri, iar amenzile vor creste si ele. El a spus ca se mentine bonificatia de 10% pentru plata cu anticipatie a impozitelor pe cladiri, terenuri si mijloace de transport datorate de persoanele fizice pentru intreg anul pana la data de 31 martie, aceeasi bonificatie fiind valabila si pentru persoanele care achita diferentele rezultate din aceasta majorare pana la 30 septembrie.
Oprescu a precizat ca raman, la nivelul anului 2012, taxele locale stabilite prin hotarari ale CGMB, taxe care nu sunt prevazute de HG 1309/2012 si nu intra sub incidenta Ordonantei 1/2013. Intra in aceasta categorie taxele pentru utilizarea locurilor publice pentru activitati cu caracter sezonier, pentru comercializarea diverselor produse, pentru terasele de vara, pentru parcarile de resedinta, pentru evenimente si filmari, pentru vizitarea muzeelor, pentru accesul vehiculelor grele in Capitala sau pentru concesionarea locurilor de veci.
Edilul-sef a subliniat ca sunt taxe si impozite locale a caror valoare este situata intre marje de valori care raman la nivelul anului trecut, precum cota de impozit pe cladiri datorata de persoanele juridice pentru cladirile care nu au fost reevaluate, taxa pentru eliberarea sau avizarea anuala a autorizatiei pentru desfasurarea activitatii de alimentatie publica, impozitul pe spectacole. Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafete cuprinse intre 151 mp si 250 mp inclusiv creste cu un leu, iar pentru peste 1.000 mp creste cu 2 lei, potrivit reglementarilor Hotararii Guvernului 1309/2012.
Mircea Raicu, consilier municipal PDL, a sustinut ca ordonanta de urgenta privind majorarea impozitelor si taxelor locale "calca in picioare" autonomia locala, atributul autoritatilor locale de a-si stabili prioritatile si de a le finanta.
"Aceasta ordonanta de urgenta este profund neconstitutionala si va cer sa o atacati la Curtea Constitutionala", a afirmat Raicu.
Claudia Tapardel, consilier USL, a spus ca, desi nu este de dorit o astfel de majorare, este necesara, dar va trebui o disciplina financiara riguroasa si o majorare anuala cu doua-trei procente a taxelor si impozitelor.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Legea nr.187/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.precizeaza la art.II. urmatoarele: 3 Angajatorii pot acorda suplimentar, in luna iulie 2022, tichete de masa avand valoarea corespunzatoare diferentei dintre valoarea stabilita la art. I pct. 1 din prezenta lege, de pana la 30 lei/tichet de masa/zi, si valoarea acordata in luna iunie 2022 corespunzator zilelor lucrate in aceasta luna. La sfarsitul lunii iunie 2022 se vor acorda tichete de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum pontam salariatii care au program de lucru de la 08,00 pana la 16,30 de luni pana joi, iar vineri de la 08,00 pana la 14,00? Pontam 8 ore in fiecare zi a saptamanii sau pontam exact cum lucreaza? Numarul de ore pe saptamana este egal cu 40, dar in cadrul unei luni, in cazul in care pontam exact cum lucreaza, vor fi luni in care numarul orelor lucrate va fi mai mare sau mai mic decat durata normala a timpului de lucru din luna respectiva. In acest caz, platim salariul intreg ? In Revisal se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are cod CAEN principal 1052: Fabricarea inghetatei, cod CAEN, stipulat in Legea 135/2022, privind majorarea salariilor la mimimul de 3000 lei, pentru industria alimentara, obtine ponderea cea mai mare a veniturilor din activitati aferente altor coduri CAEN de ex: restaurante. De altfel, exista un singur angajat care produce inghetata, 10 salariati fiind angajati la puncte de lucru care comercializeaza inghetata. Are obligatia societatea sa ofere salariatilor minimul de 3000 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<