Ministrul Justitiei a revenit din concediu si anunta in conferinta de presa ca prin raportul de 63 de pagini recomanda REVOCAREA din functie a procurorului-general, Augustin Lazar.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va trebui sa puna in practica recomandarea ministrului Justitiei, adica Augustin Lazar va fi revocat din functia de procuror-general.
Nota! Descarca raportul integral realizat de Ministerul Justitiei pentru evaluarea procurorului general al Romaniei prin care se cere revocarea din functie a lui Augustin Lazar dand CLICK AICI!
Ce cuprinde punct cu punct raportul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, structurat in 5 parti mari:
1. Temeiul juridic din Constitutie si Legea 303/2004 pentru aceasta evaluare
2. Ministerul Public trebuie sa apere ordinea de drept, drepturile si libertatile cetatenilor
3. Etape institutionale premergatoare evaluarii de miercuri, 24.10.2018
4. Ministerul Public isi depaseste atributiile si isi acorda noi prerogative fara temei constitutional
5. Evaluarea din 2017 nu a impus luarea unei masuri
6. Statul de drept impune instituirea unei monitorizari
7. Analiza de astazi se refera la organizare eficienta, comportament si comunicare
8. In august a fost anuntat procedura de evaluare a lui Augustin Lazar
9. Toader a cerut desecretizarea protocolului din 2009 si a altor eventuale astfel de acte
10. "din 2017 si pana in 2018 am inregistrat evolutii in activitatea PG care duc la declansarea procedurii de evaluare a lui Augustin Lazar", spune Toader
11. Procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei
12. Se ajunge la evaluarea propriu-zisa care are 20 puncte, exact cate au fost si la evaluarea doamnei Kovesi
13. "puteau fi mai multe" spune Toader
14. Cele 20 puncte:
- PG a sustinut vehement si in repetate randuri lipsa unui temei legal pentru evaluarea sefei DNA. A avansat ideea unui conflict intre ministrul Justitiei si procurori. Toader spune ca PG a vrut sa ingreuneze evaluarea lui Kovesi. PG nu a dispus nicio masura de verificare a reclamatiilor/informatiilor aparute in spatiul public.
- Legalitatea numirii lui Augustin Lazar in aceasta functie - in dosarul de candidatura din 2016 pentru a fi urmatorul PG al Romaniei nu exista un document prin care sa se regaseasca calificatul Foarte Bine la ultima evaluare. Presedintele Romaniei nu a verificat legalitatea dosarului de candidatura. Evaluarea din 2014-2016 arata ca Lazar a luat act de evaluare pe 18 septembrie 2018
- Faptele realizate de procurorul-sef al DNA sunt imputabile Procurorului General care trebuia sa indrepte anumite greseli, dar nu a luat nicio masura. PG a aprobat activitatea de la DNA.
- Ignorarea situatiilor de criza, incercare de minimizare a deficientelor
- Inspectia Judiciara a intocmit un raport privind activitatea manageriala la DNA. CSM a aprobat documentul, dar a extras pasaje din el. Curtea de Apel a condamnat acest lucru.
- Augustin Lazar a sustinut discursuri politice
- Mesaje publice controversate precum "inculpati de rang inalt" sau "penali"
- Abdicarea de la garantii constitutionale precum respectare prezumtiei de nevinovatie
- Contestarea deciziilor CCR in sensul nerespectarii acestora de catre procurorii
- Neindeplinirea obiectivelor din proiectul de management - in timpul mandatului PG a crescut numarul delegarilor
- Scaderea operativitatii Ministerului Public
- Neindeplinirea obligatiilor legale in vederea realizarii politicii penale
- Contestarea legilor justitiei de catre PG
- PG a criticat hotararile judecatoresti si judecatorii
- Tergiversarea procedurilor
- Deschiderea dosarului 10 august si mutarea acestuia la Parchetul General
-
- Semnarea unor protocoale de colaborare - s-a creat o justitie secreta, incompatibila cu statul de drept
- Ascundere a adevarului privind incheierea protocoalelor
- Inadvertenta in discursul public
Toare subliniaza necesitatea revenirii la normalitate, la loialitatea constitutionala.
Presedintele Iohannis va trebui sa il revoce pe Augustin Lazar din functie, avand in vedere solutia CCR in cazul situatiei cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat in concediu crestere copil din data de 14.10.2024. Acesta doreste sa revina incepand cu data de 01.02.2025. In luna decembrie, de Craciun, dintr-o eroare i s-a incarcat cardul de tichete cadou cu suma de 300 lei. Nu avem mentionat in CCM sau Regulament intern nici ca putem oferi, nici ca nu putem oferi aceste drepturi angajatilor, in perioada in care contractul de munca este suspendat. 1. Cum putem face cu aceasta suma de 300 lei neimpozabili? 2. Cum o putem trece in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<