UDMR si AUR incep sa confruntarile prin declaratii publice, dupa ce ambele formatiuni s-au exclus una pe cealalta din forul legislativ al tarii noastre.
Rezultatele partiale ale alegerilor parlamentare 2020 arata ca noua formatiune cu viziuni anti-UE si extrem de conservatoare, AUR, va obtine cateva mandate atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat.
Rezultatele finale si distribuirile nu sunt inca aflate, insa AUR a inceput deja conflictul declarativ cu formatiunea politica ce reprezinta minoritatea maghiara din tara noastra.
Senatorul UDMR Tanczos Barna anunta luni dimineata ca "AUR nu-si are locul intr-un Parlament democractic", iar, la cateva ore dupa aceasta declaratie, presedintele AUR, George Simion, a spus ca "UDMR nu-si are locul in Parlamentul Romaniei".
"Linia de 5% de care trebuie sa treaca partidele de la coada clasamentului e o zona destul de interesanta, nu stim cum se va finaliza dupa numaratoarea voturilor aceasta intrare in Parlament pentru PMP, care face parte din aceeasi familie politica ca si noi, nu stim ce se va intampla cu Pro Romania si noi speram sa se finalizeze intr-un sens bun pentru noi, pentru comunitatea maghiara. In ceea ce priveste partidul AUR, nu credem ca aceste actiuni si aceste declaratii, de multe ori impotriva comunitatii maghiare, isi au locul, din nou, in 2021, in Parlamentul Romaniei”, a afirmat Tanczos.
Senatorul UDMR a adaugat ca spera ca liderii AUR isi vor schimba atitudinea fata de comunitatea maghiara din Romania.
"Noi am vazut cateva iesiri ale liderilor sau ale persoanelor reprezentative ale acestui partid, noi consideram ca nu isi au locul in secolul XXI intr-un parlament democratic, dar decizia poporului este decizia poporului, decizia alegatorilor trebuie respectata. Si in cazul in care acest partid va intra in Parlamentul Romaniei, nu pot decat sa sper ca isi vor schimba atitudinea fata de comunitatea maghiara din Romania”, a aratat Tanczos.
De cealalta parte, liderul AUR a spus ca "UDMR nu isi are locul in Parlamentul Romaniei. Respectam comunitatea maghiarilor din Romania si avem candidati etnici maghiari in AUR care intra in Legislativ. AUR se opune, insa, constituirii si functionarii formatiunilor politice pe criterii etnice, iar in acest sens va demara o campanie nationala pentru modificarea Constitutiei, in sensul interzicerii formatiunilor politice pe criterii etnice".
Ultimele comunicari ale rezultatelor alegerilor parlamentare furnizate de AEP arata ca AUR a obtinut 8,29% la Camera Deputatilor si 8,67% la Senat.
UDMR are 7,22% la Camera, in timp ce la Senat a primit 7,34% din sufragii.